Næsten hver tredje vil se stort på anbefalinger i julen
Hos danskerne er der træthed at spore over at leve under restriktioner og undvære familie og venner, siger aarhusiansk professor.
Mens julen hastigt nærmer sig, trænger dilemmaerne sig på i de danske hjem.
Gås eller and juleaften?
Hvad skal lillemor eller lillefar have i julegave?
Skal vi holde jul, som vi plejer, eller skal vi følge sundhedsstyrelsens anbefalinger?
Læs også:
Det sidste dilemma er nyt i år, og spørgsmålet deler danskerne. Det viser en meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzau.
Mange vil ikke ændre adfærd
I målingen har 1046 repræsentative respondenter svaret på, i hvor høj grad sundhedsmyndighedernes anbefalinger til juleaften og andre julearrangementer vil påvirke deres adfærd fra 23. til 27. december.
32 procent svarer ”i lav grad” eller i ”meget lav grad”, mens 40 procent svarer, at de vil ændre adfærd efter myndighedernes anbefalinger.
At knap en tredjedel tøver med at ændre adfærd, kan der være to forklaringer på, vurderer Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet og leder af et forskningsprojekt, der siden marts har undersøgt befolkningens adfærd under coronapandemien.
- Vi kan spore en træthed over at leve under restriktioner og over at skulle undvære familier og venner, siger han til Ritzau.
- Omvendt ved vi også, at julen er vigtig for mange mennesker, og det er sværere at skære nære relationer væk end at lade være med at tage til koncert. Derfor er der formentlig nogle, der siger, at julen holder vi alligevel på trods af situationen, fortsætter han.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man holder sig til at se få mennesker i julen, og at man ikke er flere end ti personer i hjemmet juleaften.
Det loft siger over 90 procenter af respondenterne i Voxmeters måling, at de vil overholde.
Til gengæld forventer 38 procent af unge mellem 18 og 34 år, at de skal se over ti forskellige personer i løbet af juledagene.
Spurgt efter nye restriktioner
Svarene er indsamlet fra 8. til 10 december. Det vil sige i dagene efter at statsminister Mette Frederiksen 7. december annoncerede skærpede restriktioner, der trådte i kraft onsdag i 38 kommuner og siden blev udvidet til yderligere 31 kommuner.
Imens udarbejdede Statens Serum Institut 9. december en risikovurdering, der konkluderer, at ”der registreres begyndende resignation blandt borgerne”.
Ifølge vurderingen, som TV 2 er i besiddelse af, tyder det på, at "man i mindre grad bekymrer sig om, hvorvidt andre tager hensyn og støtter op om myndighedernes råd".
Lørdag blev der registreret 3552 nye tilfælde af coronavirus i Danmark. Ud af 118.130 coronaprøver var 3,00 procent positive, og det er den højeste positivprocent, der hidtil er målt.