Nyt forslag: Demente på plejehjem skal udstyres med GPS-sender
Et tidligere byrådsmedlem foreslår, at alle demensramte på plejehjem, skal udstyres med GPS-sender, så de kan findes, hvis de bliver væk.
Det skal være obligatorisk for alle plejehjemsbeboere med demens at være udstyret med en GPS-sender.
Det mener tidligere byrådsmedlem i Aarhus Knud Mathiesen (DF).
Men spørger man en af dem, der selv lider af sygdommen, rammer forslaget skævt.
- Det ville være så forkert at sige, at fordi man kom på plejehjem, så skulle man have en tracker. Jeg synes, at det er meget vigtigt i alt, der har med demens at gøre, at man vurderer hver enkelt person. Om vedkommende har brug for det, eller de ikke har, siger demensramte Pia Knudsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Forsvinder langsomt
58-årige Pia Knudsen fik for halvandet år siden konstateret Alzheimer sygdom. Hun beskriver det selv som at forsvinde langsomt.
- Jeg mærker det allermest, når jeg får stress. Alt hukommelse bliver slettet, siger hun om sygdommen.
Derfor ligger det heller ikke helt fjernt for hende en dag at skulle udstyres med en GPS-sender, der ville kunne hjælpe i tilfælde af at hun skulle fare vild. Senderen kunne sidde i for eksempel et ur, armbånd eller i skosålen.
- Jeg kunne gå ude, uden at mine pårørende skulle bekymre sig for mig, siger Pia Knudsen.
Ville kunne forhindre ulykker
Plejehjem har allerede adgang til GPS-sendere. Men står det til tidligere byrådsmedlem i Aarhus Kommune, Knud Mathiesen, burde det være obligatorisk for alle plejehjemsbeboere med demens at være udstyret med en tracker.
- Det skal være obligatorisk, for personalet kan jo ikke stå henne ved døren hele tiden, siger Knud Mathiesen til TV2 ØSTJYLLAND.
Den 25. december forsvandt en 77-årig kvinde fra Skovvang Plejecenter. Hun blev efter to dages søgen fundet død her på Børglumvej i Risskov.
Det vides ikke, om hun havde en GPS-sender på sig, men det er eksempler som det, der gør, at Knud Mathiesen mener, at en sporingsenhed bør være standard.
- Hvis der er en værge eller pårørende, der siger nej, så må det være op til kommunalbestyrelsen at sige, at her har vi nogle demente, der har en så svær grad af demens, at det skal være obligatorisk at bære en GPS-sender, så man undgår de tragiske ulykker, siger Knud Mathiesen.
1500 farer vild om året
For et par år siden blev det gjort lettere for personalet på plejehjem at udstyre demensramte beboere med en GPS-enhed, så personalet kan finde frem til beboeren, hvis vedkommende går afsted fra plejehjemmet.
Nu kan personalet placere en GPS, hvis bare de har accept fra den demensramte selv eller de pårørende.
Hvis den demensramte eller pårørende er imod, men personalet mener, det er nødvendigt, kan de bede kommunalbestyrelsen om at afgøre, om der alligevel må placeres en GPS.
Ifølge et estimat fra Alzheimerforeningen forvilder 1.500 personer med demens sig ud om året og skal ledes efter, og i de situationer kan en GPS-sender være en hjælp. Men ikke alene, lyder det fra foreningens direktør.
- GPS’en er så at sige en nødløsning. Det, der er det helt afgørende her, er, at man har tilstrækkeligt personale på plejehjemmene, så man kan hjælpe mennesker med demens, der ønsker at gå en tur, siger Nis Peter Nissen, direktør for Alzheimerforeningen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Socialdemokratiet er imod forslaget
Selvom GPS'erne kan være en hjælp for nogle demensramte, så er der lige nu ikke udsigt til, at det skal være obligatorisk for alle. Det fortæller Camilla Fabricius, der er social- og familieordfører for Socialdemokratiet.
- Demens udarter sig forskelligt, og så mener jeg i virkeligheden også, at man skal være meget varsom med at trykke med 'regelknappen'. Noget af det, vi har forslået, er i virkeligheden, at vi skal nedbringe antallet af regler og bureaukrati og i stedet for sørge for, at der kommer flere hænder og mere faglighed, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Hvorfor ikke benytte sig af GPS-krav, indtil der er mere personale?
- Reglerne siger, at det er en mulighed. Det er altså ikke løsningen, at vi skærper regelskruen. Vi skal i stedet for have mere personale.
VIDEO: Se indslag om forslaget her