Demens-kaos møder skarp kritik: Fire ud af fem kan være udredt for dårligt

Danske Regioner har opsagt samarbejdet med en privat demensklink. Tilbage står de udredte patienter, som måske ikke har fået den rette diagnose.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Hvis de udredte er bekymrede, opfordrer både Region Midtjylland og brancheforeningen for sundhedsvirksomheder i Danmark, at de kontakter deres egen læge. Genrefoto. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Region Midtjylland sår nu tvivl om, hvorvidt demenspatienter har fået den rette diagnose.

Vurderingen kommer i kølvandet på en mudret sag, hvor Danske Regioner har opsagt samarbejdet med den private leverandør Demensudredning Danmark. 

- Vi håber virkelig, at flest mulige patienter har fået den korrekte diagnose og dermed den korrekte hjælp, skriver Region Midtjylland i en mail til TV2 ØSTJYLLAND:

- Men vi kan desværre ikke udelukke, at der er patienter, som har fået en forkert diagnose og deraf en forkert eller manglende behandling. Det beklager vi meget.

Der, hvor der kan være let demens eller mistanke om demens, er det helt afgørende, at der også er en neuropsykologisk test.
Nis Peter Nissen, direktør Alzheimerforeningen

Regionen oplyser, at det drejer sig om 539 patienter, som er blevet færdigudredt ved Demensudredning Danmark.

- Hvis patienterne og de pårørende er utrygge eller i tvivl om, hvorvidt patienten har fået den rigtige diagnose og behandling, så skal de kontakte deres praktiserende læge og få en snak og eventuelt en undersøgelse der, står der til sidst i mailen.

Ingen psykiatere med i udredningen

TV2 Østjylland har fået aktindsigt i den journalgennemgang, som har ført til, at Danske Regioner har opsagt samarbejdet med Demensudredning Danmark.

Der står blandt andet: 

"Danske Regioner har tidligere kunnet konstatere, at der ved udredningsenheden i Aarhus (Demensudredning Danmark red.) ikke har været psykiatriske kompetencer til stede, ligesom der kun sjældent har været neurologiske kompetencer."

Så mange drejer det sig om

Danske Regioner opsagde aftalen med Demensudredning Danmark pr. 18. oktober 2021.

I Region Midtjylland har i alt 868 patienter været henvist til udredning/behandling hos Demensudredning Danmark siden 2018. Patienterne kan overordnet inddeles i 3 grupper:

  • Patienter som endnu ikke var påbegyndt udredning hos Demensudredning Danmark – Omfatter 101 patienter
  • Patienter som var i et aktivt forløb hos Demensudredning Danmark – Omfatter 228 patienter
  • Patienter som er færdig-udredt og afsluttet – Omfatter 539 patienter

 Alle berørte patienter fik tilsendt et brev i e-Boks eller pr. post om sagen i uge 44.

Kilde: Region Midtjylland

Dybt problematisk, lyder det fra Alzheimerforeningen. 

- Der, hvor der kan være let demens eller mistanke om demens, er det helt afgørende, at der også er en neuropsykologisk test, siger direktør Nis Peter Nissen.

Pludselig var aftalerne aflyst

TV2 ØSTJYLLAND kunne i oktober fortælle, hvordan patienter blev ramt af det afbrudte samarbejde mellem Danske Regioner og Demensudredning Danmark.

Helle Nielsen fra Ørsted var dybt frustreret, da hendes mand udredning for demens blev sat i stå fra den ene dag til den anden. 

Erik og Helle Nielsen er frustrerede over, at hans demensudredning nu bliver trukket i langdrag.

- Der blev jeg godt nok rasende, sagde hun til TV2 ØSTJYLLAND i oktober. 

Efterfølgende har parret fået en tid på Aarhus Universitetshospital i januar, mens andre har fået en tid i januar 2023

Gennemgået 93 journaler - 78 lever ikke op til gældende standarder

Danske Regioner har siden 2019 været i dialog med Demensudredning Danmark om bekymringer vedrørende kvaliteten i udredningerne.

Det førte til udarbejdelsen af en kvalitetsrapport, hvor førende eksperter gennemgik 93 journaler fra patienter, som er blevet udredt ved Demensudredning Danmark.

Danske Regioner opsagde samarbejdet med Demensudredning Danmark i oktober. I dag er lokalerne i Aarhus allerede rømmet.

I 78 tilfælde opfylder udredninger ikke gældende krav og standarder, vurderer de to overlæger udpeget af Danske Regioner.

I en mail til TV2 ØSTJYLLAND uddyber Danske Regioner vurderingen.

- Vi beklager meget overfor de patienter og pårørende, der nu kan være bekymrede og kan opleve ekstra ventetid, står der i mailen:

- Vi deler bekymringen fra Region Midtjylland, men vi måtte opsige aftalen med den private leverandør, fordi en undersøgelse viste, at kvaliteten i en del tilfælde ikke levede op til Sundhedsstyrelsens kliniske retningslinjer.

Den vurdering er Demensudredning Danmarks overlæge fra undersøgelsen ikke enig i. 

Her har lægen i stedet vurderet, at det kun er i 27 tilfælde (29 procent), at udredningen ikke lever op til krav og Sundhedsstyrelsens standarder.

Peter Kamp Knudsen venter på udredning for demens. Han skulle være udredt ved Demensudredning Danmark, men han er nu kommet bag i køen hos den offentlige udredning, fordi samarbejdet med Demensudredning Danmark er ophørt.

Demensudredning Danmark vil ikke udtale sig, men Mette Nord, direktør for Sundhed Danmark, brancheforeningen for private hospitaler og klinikker i Danmark, vil gerne udtale sig på Demensudredning Danmarks vegne.

- Vi anerkender, at Danske Regioner har mulighed for at opsige et samarbejde med en privat aktør, med baggrund i journalauditten (gennemgang af et udvalg antal journaler red.), der konkluderer, at der ikke er levet op til Sundhedsstyrelsens gældende standarder, siger Mette Nord og uddyber:

-  Men hvis man ser på data fra Dansk Klinisk Kvalitetsdatabase for Demens, så er vores holdning, at kvaliteten ikke er dårligere i det private end i det offentlige.

Læs hele svaret fra Sundhed Danmark

Region Midtjylland forklarer, at der kan være tilfælde, hvor diagnosticeringen hos Demensudredning Danmark ikke nødvendigvis har været korrekt. Hvad er din kommentar til det?

Vi anerkender, at Danske Regioner har mulighed for at opsige et samarbejde med en privat aktør, med baggrund i journalauditten (gennemgang af et udvalg antal journaler red.), der konkluderer, at der ikke er levet op til Sundhedsstyrelsens gældende standarder, men hvis man ser på data fra Dansk Klinisk Kvalitetsdatabase for Demens, så er vores holdning, at kvaliteten ikke er dårligere i det private end i det offentlige.

De to overlæger, som Danske Regioner har udpeget, vurderer, at i 84 procent af udredningerne ikke op til gældende standarder og krav i kontrakten. Anerkender du den vurdering?

Det er en faglig vurdering, som vi ikke kan udtale os om, da vi ikke har set de enkelte journaler, men vi tager til efterretning, at det er de to lægers vurdering.

Men er I enige i de to lægers faglige vurdering?

Der har været tre læger der har vurderet journalerne. To læger fra offentlige afdelinger og én fra Demensudredning Danmark. Vi konkluderer, at der er forskelle i den faglige vurdering fra de tre læger.

Man kan dog sige, at der generelt – også i det offentlige - er forskel fra Sundhedsstyrelsens standarder, og det som bliver leveret. Og ses der på data fra Dansk Klinisk Kvalitetsdatabase for Demens er der ikke forskel på den kvalitet det offentlige leverer, og det som private leverer på demensudredningsområdet.

Lever ingen demensudredningssteder så op til Sundhedsstyrelsens standarder?

Generelt oplever vi, at kun få offentlige demensudredningsenheder lever op til Sundhedsstyrelsens standarder. Ifølge data fra Regionernes Kliniske Udviklingsprograms årsrapport for demensområdet fra 2020 lever ingen regioner op til alle standarder.

Er det et fair grundlag, som har ført til ophør af samarbejdet?

Vi anerkender, at Danske Regioner har retten til at opsige samarbejdet, hvis de er i tvivl om kvaliteten, men man kigger i kvalitetsdatabasen på området, så mener vi ikke, at Demensudredning Danmark har leveret en dårligere kvalitet end det offentlige.

Bør de 539 patienter, som er blevet udredt af Demensudredning Danmark i Region Midtjylland kontakte egen læge?

Er en patient i tvivl, bør de selvfølgelig kontakte deres læge, men vi tror på, at de overvejende har fået den rette diagnose, og at en ny udredning i det offentlige vil vise det samme.

Hvad med kvaliteten Aarhus, hvor der ikke har været psykiatere tilstede?

Jeg har ikke overblik over de enkelte behandlingssteder og organiseringen, men aftalen har været, at der skulle være en tværfaglig udredning og behandling, og det skal man kunne forvente.

Så det er ikke sket i alle tilfælde?

Jeg kan ikke udtale mig lægefagligt, samt om de konkrete journaler, der er gennemgået, men aftalen er, at der skal være en tværfaglig vurdering, så det skal man kunne forvente.

De to overlæger, som Danske Regioner har udpeget, vurderer, at i 84 procent af udredningerne ikke op til gældende standarder og krav i kontrakten. Anerkender du den vurdering?

- Det er en faglig vurdering, som vi ikke kan udtale os om, da vi ikke har set de enkelte journaler, men vi tager til efterretning, at det er de to lægers vurdering.

Mette Nord er branchedirektør for Sundhed Danmark, foreningen af danske sundhedsvirksomheder. Foto: Sundhed Danmark

Men er I enige i de to lægers faglige vurdering?

- Der har i alt været tre læger, der har vurderet journalerne. To læger fra offentlige afdelinger og én fra Demensudredning Danmark. Vi konkluderer, at der er forskelle i den faglige vurdering fra de tre læger, siger Mette Nord fra Sundhed Danmark og supplerer:

- Man kan dog sige, at der generelt – også i det offentlige - er forskel fra Sundhedsstyrelsens standarder, og det som bliver leveret. Og ses der på data Dansk Klinisk Kvalitetsdatabase for Demens, er der ikke er forskel på den kvalitet det offentlige leverer, og det som private leverer på demensudredningsområdet. 

Er du berørt af sagen?

Er du blandt de 539 patienter bosiddende i Region Midtjylland, som er blevet færdigudredt ved Demensudredning Danmark, så hører vi meget gerne fra dig. Også hvis du er pårørende til en af de færdigudredte. Kontakt gerne vores journalist Thomas Gam Nielsen på thni@tv2oj.dk. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her