Vil have CO2-afgift på nybyggeri
Aarhus Kommune skal ikke blot have økonomien men også klimaet i tankerne, når der indhentes byggetilbud, mener SF, der foreslår, at der indføres CO2-afgifter.
Det er ikke kun økonomien, Aarhus Kommune skal have i tankerne, når de blandt andet indhenter byggetilbud.
CO2-regnskabet skal nemlig også have en fast plads.
Det mener SF i Aarhus, der nu ønsker at indføre en afgift, så de bæredygtige byggerier lettere kan konkurrere med eksempelvis byggerier i beton. En afgift, der vil pålægges alle kommunale indkøb på over 50.000 kr.
For ifølge byrådsmedlem og forslagsstiller Liv Gro Jensen (SF), er det alt for nemt at bygge i Aarhus nu uden at tage hensyn til miljøet.
- Aarhus Kommune skal prioritere at bygge mere bæredygtigt. Nogle vil prioritere veje, nogle vil prioritere en tunnel. Vi (i SF, red.) vil gerne prioritere de bæredygtige løsninger, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Vi har så få år til at rette op på den skade, der er sket, at vi ikke kan blive ved med at vente. Vi kan ikke vente på teknologi og vi kan ikke vente på Christiansborg, og hvad de kan give os af muligheder. Så derfor bliver vi nødt til at gå forrest som kommune.
Forslaget indebærer, at der vil lægges en højere CO2-afgift på beton, da det menes at kunne gøre det nemmere for de klimavenlige materialer, som eksempelvis træ, at konkurrere med betonbyggeriet. Her ligges satsen på 850 kr. pr. ton CO2.
Og en demonstration foran rådhuset onsdag eftermiddag skulle minde politikerne om nødvendigheden af politisk handling inden for klimaområdet. Det var Den Grønne Studenterbevægelse, der indkaldte til demonstration, hvor flere fremmødte bar røde bannere med ordene 'Indfør intern pris på CO2'. Studenterbevægelsen har nemlig selv været med til at formulere forslaget.
Læs også:
For ifølge Signe Fløe Thomsen, der er aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse, har alt, der kan gøres nu, betydning.
- Gør vi det ikke nu, sker det først om fem år, og på de fem år har vi udledt en masse CO2, der kommer til at have konsekvenser, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Venstre støtter som udgangspunkt forslaget, men rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek understreger, at de økonomiske forhold først skal undersøges.
- Jeg synes forslaget er et skridt i den rigtige retning i forhold til, at vi som kommune går foran med henblik på at sikre grøn indkøb og at vi også prioriterer økonomisk i at levere på den dagsorden, siger han og fortsætter:
- Jeg ved, at aarhusianerne er optaget af, at vi leverer på klimadagsordenen, og derfor kræver det også, at forslaget skal belyses lidt grundigere i forhold til de økonomiske konsekvenser.
Læs også:
Det ønsker Venstre skal ske med en behandling i borgmesterens afdeling. Og holdningen om, at de økonomiske forhold lige skal en tur under luppen, deler branchedirektør for Dansk Industri Jakob Scharff.
- Vi ser et rigtig stort potentiale for, at vi kan få flere grønne løsninger i det offentlige indkøb. Det har vi i erhvervslivet efterspurgt i årevis, så det er supergodt, at vi når får denne diskussion. Men vi skal lige have udviklet værktøjerne, der skal understøtte det, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge byrådsmedlem Liv Gro Jensen vil der blive stemt om forslaget om intern CO2-afgift under byrådsmødet torsdag eftermiddag.