Se tallene her: Aarhusianere valfarter til nabokommuner
Flere flytter fra Aarhus Kommune og til de omkringliggende kommuner. Det kan dog skabe udfordringer.
For første gang i adskillige år flyttede der i 2021 færre personer til Aarhus Kommune, end der flyttede fra kommunen.
En af de kommuner, det gavnede, er Favrskov Kommune, hvis kommunegrænse ligger blot få kilometer nordøst for Skejby. I 2021 flyttede 1.801 personer nemlig til Favrskov Kommune fra dens store nabokommune.
Det viser tal fra Danmark Statistik.
Og omkring halvdelen af alle nye byggegrunde, kommunen solgte i 2021, gik til tilflyttere fra Aarhus, vurderer kommunaldirektør i Favrskov Kommune, Jan Kallestrup.
- Hertil skal lægges antallet af familier, der flytter ind i allerede eksisterende boliger. Det tal kender jeg ikke, men jeg vil gætte på, at en større del også kommer fra Aarhus, siger Jan Kallestrup.
Det er særligt i den østlige del af kommunen i byerne Hinnerup og Søften, der ligger tæt på Aarhus, men også Hadsten og Lading, at man oplever tilflytning fra Aarhus.
Sidste år solgte Favrskov Kommune omkring 120 byggegrunde. Mange af dem var tiltænkt parcelhuse til børnefamilier.
Ifølge Jan Kallestrup giver børnefamilierne et flow i befolkningen, fordi de har mange behov de første år, men ikke lige så mange behov de senere år.
- Det har altid været og fortsat vigtigt for os, at tilgangen af nye borgere så vidt muligt fordeles over årene. På den måde kan vi bedst muligt leve op til forventningerne til for eksempel pasning, siger Jan Kallestrup.
De mest populære kommuner at flytte til fra Aarhus
Følgende kommuner var mest populære blandt tilflyttere fra Aarhus Kommune:
- København: 2.588
- Skanderborg: 2.401
- Favrskov: 1.801
- Silkeborg: 1.636
- Syddjurs: 1.490
- Horsens: 1.399
- Randers: 1.178
- Aalborg: 978
- Vejle: 879
- Odder: 848
Kilde: Danmarks Statistik
For med stor tilflytning af børnefamilier kommer også et større behov for pladser i daginstitutioner og skoler, for at udviklingen kan passe med de kommunale tilbud.
- Selvom vi forsøger at styre planlægningen af nye boligområder i Favrskov Kommune, så kan der godt opstå situationer, hvor vi bliver presset på vores kapacitet i vuggestuer og børnehaver, siger Jan Kallestrup.
Han mener dog, at Favrskov Kommune i øjeblikket ikke har udfordringer med at følge udviklingen.
Pladsmangel i daginstitutioner
Situationen er lidt en anden i Skanderborg Kommune.
Her har man også oplevet en tilflytning fra Aarhus Kommune. I løbet af 2021 har kommunen fået hele 2.401 nye borgere fra 'Smilets by'.
Ifølge borgmesteren i Skanderborg Kommune, Frands Fischer, har man i de sidste år oplevet en markant befolkningstilvækst, ikke mindst fra børnefamilier fra Aarhus.
- Vi er glade for, at så mange vælger Skanderborg Kommune til, siger Frands Fischer.
Tilflytningen er dog ikke uden udfordringer.
- Væksten giver nogle udfordringer på den korte bane. For eksempel skal vi på kort tid skaffe mange nye dagtilbudspladser, siger Frands Fischer.
Som TV2 ØSTJYLLAND tidligere har beskrevet, har Skanderborg Kommune i perioder manglet uddannede pædagoger og kvalificerede medarbejdere. Det betyder, at der bliver ventelister til daginstitutionerne, og at man på grund af pladsmangel må søge efter en plads uden for sit lokalområde.
I Skanderborg Kommune er de opmærksomme på problemet.
- Vi har alene frem til 2025 afsat 1,1 mia. kroner til at bygge nyt for. Det er blandt andet til daginstitutioner og skoler, siger Frands Fischer.