Tut og Tut besøger demensramte: - Klovnefiguren kan noget i ældreplejen
Omsorgsklovnene Tut og Tut besøgte tirsdag demensramte i Horsens som en del af projektet "En mærkbar forskel"
Klovne er noget, vi alle kender i forskellige afskygninger.
Fra utallige gyserfilm, hvor folk skræmmes fra vid og sans. Fra cirkus, hvor klovnen dummer sig, og der bliver grint både ad og med den. Og til sidst fra hospitalet, hvor de kommer og spreder glæde i en svær tid.
Og i Horsens Kommune kan man opleve de røde næser i en helt fjerde afskygning. Nemlig på demensenhederne.
- Når vi tager næsen på, og klovnen træder ind, så er det fuldstændig boblende intenst, siger Tanja Marcher, der er en del af omsorgsklovnene Tut og Tut.
- Vi kan mærke, at klovnefiguren kan noget ude i ældreplejen, siger Arendse Lillesø, der er den anden del af omsorgsklovnene Tut og Tut.
"En mærkbar forskel"
I dag, tirsdag, var Tut og Tut nemlig på besøg på demensenheden Ceres Centret i Horsens Kommune, hvor de for fjerde gang skaber liv og glæde blandt de demensramte.
- Det, vi primært laver, er at møde folk. Det handler om at møde grupper af mennesker eller enkelte individer, og så møder vi dem der, hvor de er, siger Arendse Lillesø.
- Klovnen kan tillade sig noget andet. Så derfor kan vi tillade os en helt anden form for skøre påfund, siger Tanja Marcher.
Umiddelbart lyder det til, at klovnen som figur kan gøre en forskel for de demensramte - om ikke andet er det netop dét, som besøget skal undersøge.
De to omsorgsklovne har besøgt de syv demensenheder i Horsens Kommune som led i projektet "En mærkbar forskel". Et projekt, der har til formål at undersøge, hvilken betydning det har i demensplejen, at der kommer klovne på besøg - udover at skabe glæde.
En mærkbar forskel
Projektet "En mærkbar forskel" undersøger, om klovne i demensplejen gør en anden forskel end "blot" det at skabe glæde.
Kernen består af klovnebesøg på de syv demensenheder i Horsens Kommune, hvor hvert besøg vil blive monitoreret og beskrevet gennem billeder og tekst, så man dermed kan sige, hvilken betydning det har i demensplejen, at der kommer klovne på besøg.
Projektet er støttet af Trygfonden.
Kilde: www.tutogtut.dk
Tilgangen kan smitte af
Og Arendse Lillesø har selv haft demens helt tæt inde på livet.
- Min afdøde mor var svær dement de sidste mange år af hendes liv. Og det har da helt klart også givet mig en vinkel ind i det her. For jeg har selv prøvet at være pårørende til en dement, og det er rigtig hårdt, siger hun.
Men selvom Tut og Tut besøger demensramte, så er det aldrig sygdommen, der er i fokus, når de røde næser lægger vejen forbi. Det er derimod glæde, der i dag var pakket ind i temaet 'fødselsdagsfest'.
Og spørger man Tut og Tut, er de klar i mælet om, hvad de håber, at deres besøg kan bidrage med.
- Jeg håber, vi kan være med til at bringe en mærkbar forskel af glæde og trivsel, siger Tanja Marcher.
- Jeg håber, at den tilgang, som Tut og Tut har, også kan smitte lidt af rundt omkring - både til personale og til pårørende, siger Arendse Lillesø.
I dag var det de to klovnes sidste besøg. Nu skal den indsamlede data behandles.