Borgmester kritiseres for forhandlingsmetoder: - Fuldstændig tosset

Alle partier har skrevet under på en forhandlingsramme i forbindelse med det kommende budget i Aarhus. Flere af partierne kritiserer dog borgmesteren for at efterlade meget lidt plads til reel forhandling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det forventes, at forlig om Aarhus Kommunes budget for 2022 indgås fredag den 24. september.

Allerede inden forhandlingerne har nået de afgørende timer, ærgrer flere partier i Aarhus sig over den måde, borgmester Jacob Bundsgaard (S) leder forhandlingerne på.

For at komme med til anden halvleg af forhandlingerne, har man nemlig skullet skrive under på en rammeaftale, der ifølge kritikerne efterlader minimalt rum til forhandling. Noget af det, der falder Enhedslistens Viggo Jonasen for brystet, er aftalens indledning.

Her står det, at hvis man ønsker ændringer i aftalen, skal det forhandles i forligskredsen, hvor der skal opstå fuld enighed, før man kan fremsætte forslag om ændringer.

- Demokratisk set er det fuldstændig tosset, at alle ændringsforslag skal passere borgmesterkontoret først, siger Viggo Jonasen til TV2 ØSTJYLLAND.

Alle partier endte dog med at skrive under på aftalen. Alligevel ærgrer Venstre sig ligeledes over den måde, forhandlingerne er skruet sammen på.

- Vi synes ikke, det er den klogeste proces. Det er ikke respektfuldt og demokratisk i orden, men vi må erkende, at han (Jacob Bundsgaard, red.) sidder med serveretten, siger Christian Budde, der er borgmesterkandidat for partiet.

Hvorfor har I så sagt ja til den ramme, hvis I ikke er tilfredse med måden det foregår på?

- Det er vigtigt for mig at vi søger mest mulig indflydelse, selvom prisen selvsagt kan blive for høj. Sidste år stod vi udenfor aftalen som det eneste parti, og det har kæmpestore konsekvenser, så det skal man hele tiden afveje, siger Christian Budde.

Uenigheder internt

”Take-it-or-leave-it-modellen” har også skabt interne stridigheder i Enhedslisten. Her valgte Lone Norlander Smith at skrive under på aftalen mandag aften, hvilket ikke faldt i god jord hos Viggo Jonasen.

Der er ikke noget tvang. De har selv valgt at skrive under.
Anders Winnerskjold (S)

Tirsdag aften udsendte partiets bestyrelse så en pressemeddelelse, hvor de skriver, at de ”finder det problematisk, at borgmesteren inden de reelle forhandlinger ønsker at binde byrådsmedlemmerne på en snæver ramme”. Partiet vil dog fortsat være en del af forhandlingerne, og tager endelig stilling, når der igen skal sættes en underskrift.

I alt har aftalerammen ni punkter, hvor punkt nummer seks skærer i øjnene på Viggo Jonasen og Venstre.

- At partierne har sagt, at de dropper alle deres egne finansieringsforslag, er forholdsvis særpræget, siger Viggo Jonasen, der ikke er en del af de kommende forhandlinger, da en underskrift er adgangsbilletten til forhandlingslokalet. I stedet forhandler Lone Norlander Smith og Laura Bryhl på vegne af partiet.

Hos Dansk Folkeparti kalder man det ”en stram måde at føre forhandlinger på,” men de er på indholdssiden positive over det første udlæg.

Socialdemokratiet afviser kritikken

Borgmester Jacob Bundsgaard har ikke ønsket at svare på kritikken fra partierne. Det vil Socialdemokratiets politiske ordfører, Anders Winnerskjold, derimod gerne. Han er uforstående overfor, at partierne mener, forhandlingsrammen har været for stram.

Hvorfor har I ikke åbnet op for et større forhandlingsrum?

- Vi gør det, vi altid gør. Vi bliver enige om økonomien, da forhandlingerne bliver umulige, hvis vi ikke er enige om, hvor mange penge der er at fordele, siger Anders Winnerskjold.

De har jo opfattet det som en meget kort forhandling, hvor det var take it or leave it?

- Det er ikke rigtigt. Det er en forhandling. Vi har forhandlet, og alle har sagt ja undtagen Viggo Jonasen. Der er ikke noget tvang. De har selv valgt at skrive under.

Fratager I dem ikke muligheden for at udvide forhandlingsrummet ved blandt andet at skrotte deres finansieringsforslag på forhånd?

- Vi har læst og gennemgået alle forslag. Vi har også diskuteret dem, men i et budget skal der være enighed om, hvilke forslag der er gode og hvilke der ikke er. Der var så ikke flertal for det.

- Det er hele kredsen, der skal være enige – og så kan vi jo diskutere kvaliteten af forslagene, lyder det fra Anders Winnerskjold.

I alt er budgettet på omkring 22 milliarder kroner, men ifølge TV2 ØSTJYLLANDs oplysninger, er der godt tre millioner kroner, som mangler at blive fordelt, når partierne mødes til de endelige forhandlinger torsdag. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her