Malermester om ny saltvandsindsprøjtning: - Det havde kostet fyringer uden
Ny hjælpepakke har givet det lokale erhvervsliv en saltvandsindsprøjtning, som blandt andet et malerfirma fra Grenaa hilser mere end velkomment.
Region Midtjylland og flere østjyske kommuner er nu klar med en ekstraordinær håndsrækning til de mange lokale virksomheder, der lige nu går en meget usikker tid i møde med ordrenedgang og fyringer.
Som en hårdt trængt saltvandsindsprøjtning vil man derfor nu fremrykke investeringer, projekter, betalinger og regninger i et forsøg på at hæve indtægts- og ordreniveauet i en tid, hvor begge kan forventes at lide et kraftigt dyk.
Én af dem er Norddjurs Kommune.
De har helt konkret vedtaget projekter for 6 millioner, og så har de besluttet sig for at give 2 millioner ekstraordinært til virksomhederne. Man kan dog ikke mere præcist sige, hvad det beløb skal bruges til før senere på ugen.
Malerfirma kan undgå yderligere fyringer
En af de mange virksomheder, som har nydt godt af den hjælp i Norddjurs Kommune, er Michael Tipsmarks malerfirma i Grenaa, Malerfirmaet Tipsmark.
Han har allerede måttet sige farvel til tre medarbejdere grundet faldet i ordrer efter COVID-19 lagde landet ned, men de nye tiltag kan ende med at forhindre, at han også må sige farvel til flere.
- Det er helt klart, at hvis de opgaver ikke kom, så måtte jeg sige farvel til nogle flere medarbejdere inden for den nærmeste horisont, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Derfor hilser han den nye hjælpepakke mere end velkomment. Det var nemlig meget dystre udsigter, der var på horisonten, hvis de var udeblevet.
- Det kunne være alt mellem fem og ti medarbejdere, som vi havde måttet afskedige, siger Michael Tipsmark.
Også hjælp på vej i resten af regionen
Region Midtjylland og flere østjyske kommuner er ligesom i Norddjurs Kommune klar til at fremrykke både investeringer, projekter og betalinger.
- Uden de her tiltag ville den ultimative konsekvens være, at man i første omgang vil opleve fyringer, men derefter, at der simpelthen vil være virksomheder, som ikke står distancen og må lukke, siger Harald Grønlund, formand i Dansk Byggeri på Djursland, til TV2 ØSTJYLLAND.
Flere melder sig ledige
I går kunne vi på TV2 ØSTJYLLAND fortælle, at man på trods af regeringens række af hjælpepakker til erhvervslivet den seneste uges tid stadig ser mange flere, som i den her periode melder sig ledige.
Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at knapt 23.000 danskere alene i sidste uge registrerede sig som jobsøgende. Det er næsten 4 gange så mange som de 6.600 danskere, der sædvanligvis melder sig ledige i uge 12.
Halvdelen af virksomhederne vil afskedige
- Jeg har været leder i 30 år, men de sidste tre uger, det må være de hårdeste. Vi er både frustrerede og utrygge lige nu.
Sådan siger administrerende direktør i industrivirksomheden Prodan i Randers, Per Hastrup, som også er formand i Dansk Industris afdeling i Randers- og Norddjurs Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.
Hans egen virksomhed har indtil videre ordrer nok, men han frygter, hvad fremtiden bringer.
- Ingen kan spå om fremtiden lige nu, men det er vigtigt, at vi bevarer så mange arbejdspladser som overhovedet muligt over den kommende tid, så vi kan stå sammen og komme godt ud på den anden side, siger han.
I netop Dansk Industris afdelinger i Randers- og Norddjurs Kommune har man foretaget en rundspørge blandt medlemsvirksomhederne.
Her svarer godt halvdelen af industrivirksomhederne, at de har tænkt sig at afskedige medarbejdere grundet COVID-19.
Jakob Stæhr Hansen er maskinarbejder hos Prodan. Ifølge ham er det nemt at mærke, at der er en anderledes stemning i de her dage, men han bevarer trods alt optimismen i forhold til jobsituationen.
- Vi tager det en uge ad gangen. Det er selvfølgelig utrygt, og der er lidt galgenhumor blandt os medarbejdere på Messenger, nu hvor vi også skal holde afstand, men skulle det ske, at der kom fyringer, så tror jeg på, at man hurtigt kan komme på fode igen og begynde at genansætte, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Eksportmarkederne lukker ned
Hos Højbjerg Maskinfabrik har man allerede nu været nødt til at bide i det sure æble. I sidste uge afskedigede de 100 af deres medarbejdere.
- Vi eksporterer 80 procent af vores produktion, og vi kigger altså bare ind i nogle måneder, hvor hele verdenssamfundet lukker ned. Store dele af det er allerede lukket. Det er aldrig sjovt at skulle fyre medarbejdere, men hvis ikke vi gør noget nu, så kommer vi til at betale på lang sigt, siger administrerende direktør Brian Stage til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Efter Finanskrisen tænkte jeg, at det kun var en gang i livet, at man ville opleve noget lignende. Jeg tog fejl.
En af de østjyske virksomheder, der for alt i verden dog ikke vil ud i afskedigelser, er Akva Waterbeds ved Ry.
De eksporterer de 95 procent af deres produktion - som primært består af vandsenge - til lande som Italien, Frankrig, Spanien, Østrig, Luxembourg og Belgien.
Lige nu kan de ikke komme af med deres eksportvarer, og de risikerer også at løbe tør for råvarer til produktionen. Alligevel vil administrerende direktør Lars Brunsø gøre alt for, at de i virksomheden også kan se hinanden i øjnene på den anden side.
- Vi vil gøre alt for at undgå fyringer. Jeg har sat min egen løn ned per første marts for at begrænse udgiftsniveauet. Man kan ikke forudse, hvordan situationen kommer til at ramme os, men jeg er optimist og har altid været det. Det synes jeg, at man skylder at være i den her tid. Forfærdeligt, at folk skal miste deres arbejde på grund af en sygdom, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.