Forsker støtter lempelse af dyrelov: - Vi har med kompetente dyr at gøre
Der er diskussion om, hvorvidt det er en god idé med en lempelse af reglerne for blandt andet tilsyn af dyr i naturnationalparkerne.
Henover vinteren er flere af de kreaturer, som var sat ud af Naturstyrelsen for at lave naturpleje i Mols Bjerge døde af sult, og Naturstyrelsen er nu sigtet for dyremishandling.
Sagen har skabt stor bekymring for en lovændring, som lige nu er i høring.
Regeringen vil, at man i de fremtidige naturnationalparker skal kunne dispensere fra de nuværende regler om blandt andet tilsyn med heste og kreaturer.
Men flere er imod:
Seniorforsker på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, Rasmus Ejrnæs, har længe været fortaler for mere vild natur, og han melder sig på det hold, som synes, det er en god idé at lempe reglerne for, hvor ofte man skal tilse dyr og passe dem i forhold til foder, husning og vanding, når det kommer til dyr, der lever i naturnationalparker.
- De her dyr kommer til at leve under nogle helt andre og meget friere betingelser end de produktionsdyr, som vi har tæt på os i stald, og som vi udnytter og bruger, siger Rasmus Ejrnæs til TV2 Østjylland.
- Dyrene i naturnationalparkerne er jo sat på fri fod i nogle meget store naturområder, og der vil det være hensigtsmæssigt, at man tilpasser tilsynet efter behovet, siger han.
Men der er jo stadig et hegn, uagtet hvor stort arealet er. Så hvorfor skal der være forskel på reglerne i forhold til dem, landmanden skal overholde?
- For at gøre det praktisk muligt at have dyr under så vilde betingelser, så tænker jeg, at det er rimeligt at stole på, at her har vi at gøre med nogle meget robuste dyreracer, som er i stand til at klare sig selv i naturen hele året rundt.
- Og der vil det være sådan, at man skal tilpasse tilsynet efter behovet, og det betyder blandt andet, at får man en lang og hård vinter med snelæg, så skal man selvfølgelig tilse dyrene langt oftere, end man skal i sommerhalvåret, hvor dyrene fint kan klare sige selv, siger Rasmus Ejrnæs, seniorforsker på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.
Men kan man så ikke risikere resten af året, at der vil være nogle heste, der ligger i flere dage og lider, inden der kommer nogle og ser til dem?
- Det kan man jo altid risikere, men der kan man jo heldigvis lære lidt af erfaringerne allerede.
- Vi har jo et rewilding-projekt på Molslaboratoriet, der har kørt siden 2016, og det viser, at de her robuste racer af heste og kvæg er yderst kompetente til at klare livet ude i naturen uden at blive tilset dagligt.
- Når så der er en hård vinter, og der er mange dyr, og det kniber med føden, så skal man ud at tilse dem dagligt for at være sikker på, at man kan overholde husdyrsvelfærdsloven, for man er stadig forpligtet af nøjagtig den samme lov. Dyrene skal have det ordentligt, og det er ejerens ansvar, siger Rasmus Ejrnæs.
Men anderledes ser det jo så ud på Naturstyrelsens arealer, de er sigtet af politiet. Hvordan sikrer man, at sager som den på statens arealer, de ikke gentager sig?
- Det er nok noget, man ikke kan sikre med lovgivning, for de her sager med vanrøgt har jo været der altid – også i landbruget – og de skyldes jo typisk menneskelige fejl, og at der er nogen, der ikke har været deres ansvar bevidst. Den type af menneskelige fejl, som jo også er årsagen til trafikulykker, dem kan man ikke løse med lovgivning, dem er man nødt til at løse med en professionel projektstyring, siger Rasmus Ejrnæs til TV2 Østjylland.
Men man løser dem vel ikke med mindre skrappe regler?
- Nej, men man kan sige, at ansvaret for, at dyrene har det godt påhviler jo ejerne, og det tænker jeg ikke, at man skal lave om på. Men jeg synes godt, man kan tilpasse indsatsen efter behovet, og der tænker jeg, at man kan stole på, at man har en professionel ledelse af de her projekter, siger Rasmus Ejrnæs, seniorforsker på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.
Så tager landmanden helt fejl, når han siger, at dyrene skal passes lige så godt, uanset om de tilhører en landmand eller staten?
- Han tager en lille smule fejl, for når man har dyr i så vildt et projekt, så skal de jo ikke passes, så passer de rent faktisk sig selv, og det kan de godt, men de skal tilses, og man har ansvaret for dem, og sådan vil det også være i fremtiden, tænker jeg.