Østjyske politikere: Derfor er vi ikke med i minkaftalen

Både Alternativet og Det Konservative Folkeparti er uden for den nye minkaftale - dog af forskellige årsager.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mandag aften landede en aftale om erstatning til de danske minkavlere på op mod 18,7 milliarder kroner.

Bag aftalen står Regeringen, SF, Venstre, Radikale og Liberal Alliance, mens blandt andet De Konservative og Alternativet har meldt ud af de ikke er med i aftalen.

 I følge De Konservatives erhvervsordfører, Mona Juul, skyldes det, at de står uden for aftalen, hovedsageligt dvaleordningen. 

Mona Juul er erhvervsordfører hos De Konservative. Hun er valgt i Østjyllands Storkreds.

-  Vi synes, det er ærgerligt, at man ikke har formået at lave en bedre dvaleordning, som sikrer, at avlerne rent faktisk, hvis de har lyst, kan starte fornuftigt op, når det nu er lovligt igen, siger Mona Juul, der er valgt i Østjyllands Storkreds til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter: 

- Erstatningsdelen er nu så attraktiv, at der er meget få, som vil have lyst til at fortsætte, og dermed bliver regningen til skatteborgerne og os allesammen meget større, og det er uhensigtsmæssigt. 

Her er hovedpunkterne i aftalen om minkkompensation

Her følger et overblik over hovedpunkterne i aftalen: 


* Minkavlerne modtager en erstatning for de mink, der er slået ned i 2020, men som ikke blev pelset og derfor ikke kan sælges. 


* Minkavlerne modtager erstatning for tabt fremtidig indtjening i 2022-2030.


* Den forventede restværdi at minkavlernes uudnyttede ting (eksempelvis stalde og bure, red.) erstattes.


* Følgeerhverv som fodercentraler, pelserier eller minkauktionshuse, der er afhængige af minkavl, kan også få erstatning, hvis over halvdelen af omsætningen er baseret på dansk minkavl. 


* Udbetalingen af den såkaldte tempobonus, som regeringen lavede for at få minkavlerne til at aflive deres mink hurtigt, ventes at blive udbetalt i februar.


* Aftalen indeholder en dvaleordning, så avlere kan genoptage erhvervet, når forbuddet om hold af mink udløber næste år. 


Kilder: Ritzau, Finansministeriet, Erhvervsministeriet og Jakob Ellemann-Jensen (V)

Alternativet mener, at man bruger aftalen til at forgylde minkavlere 

Det bliver lidt forskelligt hvor mange penge, der præcist havner hos den enkelte minkavler, men ser man på det, som finansministeriet kalder 'en gennemsnitlig minkavler', så kan han eller hun se frem til en samlet erstatning på mellem 11 og 13 millioner. 

Pengene skal dække aflivede dyr, tabt fremtidig indtjening og værdien af deres bure, stalde og maskiner. 

De danske minkavlere har dog i gennemsnit også en gæld på 8,7 millioner kroner. Derfor kommer en stor del af erstatningen altså til at gå til at indfri den gæld.

Torsten Gejl er Alternativets erhvervsordfører. Han er ligesom Mona Juul valgt i Østjyllands Storkreds. Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

Og det er netop en af grundene til, at Alternativet ikke er med i aftalen, fortæller Alternativets erhvervsordfører, der ligeledes er valgt i Østjyllands Storkreds, Torsten Gejl, til TV2 ØSTJYLLAND. 

- Det er jo klart, at man skal have en ordentlig erstatning, men at man bruger den her situation til at få forgylde minkavlerne, hvoraf mange er i dyb gæld, til at de kan tilbagebetale hele deres gæld, det synes vi er fuldstændig ude af proportioner, siger han og fortsætter: 

- Vi har simpelthen overkompenseret minkavlerne totalt. Jeg tror, at de borgerlige partier, socialdemokraterne, har brugt den her kæmpe opmærksomhed, der har været på det her spørgsmål til simpelthen at købe alt for dyrt betalte stemmer hos minkavlerne. 

Han så desuden gerne, at aftalen havde været foruden en dvaleordning. 

- Det ærgrer os også, at man laver den dvaleordning, hvor det er muligt at genoptage erhvervet efter et år eller to, fordi ud fra dyreetiske og dyrevelfærdsmæssige årsager, vil vi faktisk gerne have stoppet minkavl i Danmark. Det er jo total dyrplageri, siger han. 

VIDEO: For Tina Nymark Juul på Djursland har de seneste måneder været et helvede. Indtil for nylig var hun nemlig minkavler, men i begyndelsen af november sidste år fik hun besked på at aflive alle sine ca. 30.000 mink. Nu knap tre måneder senere er erstatningen til hende og de andre minkavlere omsider faldet på plads. Se indslaget her.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her