Slut med stikke-helvede? Partier vil have forhandlinger med minister

Flere partier i Folketinget vil nu have sundheds- og ældreministeren til at sikre, at alle voksne med type 1-diabetes får tilbudt en flash glukosemåler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Nadja Maria Andersen havde fået bevilget en flash glukosemåler, da hun boede i Gladsaxe Kommune. Men efter hun flyttede til Silkeborg, var hun ikke længere berettiget til hjælpemidlet.

OPDATERING

Den oprindelige artikel er blevet opdateret efter dagens møde i Sundheds- og Ældreudvalget. Inden mødet var der flertal for at tvinge ministeren til at indlede forhandlinger om flash glukosemålere til alle patienter med type 1-diabetes. Men på mødet trak Kirsten Normann Andersen (SF) sin støtte, fordi hun ikke var enig i, at beretningen skulle behandles i dette folketingsår. Derefter trak Liselott Blixt (DF) forslaget, og dermed bliver beretningen alligevel ikke til noget.

Mange patienter med type 1-diabetes har indtil nu kigget langt efter det udstyr, som kan gøre deres hverdag markant lettere. De nuværende regler gør nemlig, at det ofte ender i et slagsmål mellem kommune og region, hvis de vil have bevilget en såkaldt flash glukosemåler.

I dag så det så ud til, at der ville blive taget et vigtigt skridt i kampen for bedre forhold for diabetikerne.

Inden dagens møde i sundheds- og ældreudvalget var der nemlig et flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Konservative og Alternativet, som ville tvinge sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til at sætte sig for bordenden i forhandlinger om at tilbyde flash glukosemålere til alle voksne patienter med type 1-diabetes.

Vi skal have sikret en aftale, så vi kan komme over det her pjat.
Liselott Blixt, sundhedsordfører, Dansk Folkeparti

- Det er et problem, at alle ikke kan få gavn af den her teknologi. Nu er vi et flertal der presser på og signalerer en klar retning. Det må ministeren tage til efterretning og sikre, at der sker noget, siger sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, til TV2 ØSTJYLLAND.

Men efter mødet trak SF støtten. Sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen mener ikke, at det skal ske i dette folketingsår - slet ikke, når der endnu ikke er fundet finansiering til forslaget.

Mere velregulerede patienter

Med en flash glukosemåler er det ganske simpelt for en diabetes-patient at måle sit blodsukker uden at skulle stikke sig i fingeren mange gange dagligt. Derved kan patienten holde sig velreguleret og have større mulighed for at undgå følgesygdomme.

- Når vi ved, at det hjælper, og vi kan høre, hvor svært det er for patienterne at få fat i, så er det noget rod, at alle ikke kan få det. Vi skal have sikret en aftale, så vi kan komme over det her pjat, siger Liselott Blixt.

En flash glukosemåler fungerer ved, at man kører en scanner hen over en sensor, som er monteret på kroppen. På den måde slipper patienten for at stikke sig selv.

Flertallet har skrevet et udkast til en beretning, som i dag blev behandlet på et møde i sundheds- og ældreudvalget. Inden mødet sagde Kirsten Normann Andersen, at hun støtter forslaget om flash glukosemålere til alle patienter med type 1-diabetes.

- Vi skal blive enige om en proces, så vi kan få fundet en løsning. Patienter med diabetes skal have de nyeste og bedste hjælpemidler til at forebygge sygdom, siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF) til TV2 ØSTJYLLAND.

- Der er rigtigt gode erfaringer med den her teknologi. Det er lettere at holde blodsukkeret stabilt, og på den måde kan man lettere forebygge følgesygdomme, siger Kirsten Normann Andersen.

Men beretningen blev efterfølgende trukket tilbage, og dermed bliver ministeren ikke tvunget til forhandlingsbordet nu.

VIDEO: Smertefulde stik i fingrene er hverdagen for mange diabetikere - på trods af, at der findes moderne udstyr, som kan måle blodværdier uden at stikke. Kommunerne vil ikke betale. Men nu vil flere politikere arbejde for, at alle kan få udstyret. Indslaget er fra 10. oktober 2019.

Fik frataget glukosemåleren

Flash glukosemåleren, Abbott Freestyle Libre kom på markedet for cirka tre år siden. Den gør det langt lettere at leve med sin sukkersyge. En flash glukosemåler fungerer som et alternativ til den fingerprik-metode, som patienter med diabetes normalt bruger.

Det er en langt mere smertefri metode, som både giver mere livskvalitet og sikrer en bedre behandling. Men i øjeblikket er det kun type 1-diabetes-patienter under 19 år, samt patienter med en meget dårligt reguleret diabetes-sygdom, der kan få tilbudt produktet.

VIDEO: Selvom der findes moderne udstyr, som kan skåne diabetespatienter for smertefulde stik i fingrene, så er det kun få, der får udstyret bevilliget. Indslaget er fra 9. oktober 2019.

TV2 ØSTJYLLAND har flere gange fortalt om diabetes-patienter, der har svært ved at få produktet og derfor fortsat må stikke sig selv i fingeren flere gange dagligt.

Jeg forstår simpelthen ikke, at de kan tage sådan et godt behandlingsredskab fra mig.
Nadja Maria Andersen, sygeplejerske, Silkeborg

Blandt andet sygeplejersken Nadja Maria Andersen, der fik frataget sin glukosemåler, da hun flyttede fra Gladsaxe til Silkeborg Kommune.

- Jeg forstår simpelthen ikke, at de kan tage sådan et godt behandlingsredskab fra mig, sagde Nadja Maria Andersen d. 9. oktober 2019 til TV2 ØSTJYLLAND.

- Jeg skal stikke mig selv flere gange, før der kommer en bloddråbe frem. Så medtagede er mine fingre. De er ømme, og det gør ondt, når jeg strejfer dem. Det er også generende for mit arbejde, at mine fingre er ømme.

Kommunerne har mulighed for at bevilge en såkaldt flash glukosemåler som et hjælpemiddel til patienter med type 1-diabetes. Men i langt de fleste tilfælde afviser de østjyske kommune at bevilge det. Det viser en rundspørge, TV2 ØSTJYLLAND foretog i september 2019.

Grafik: TV2 Østjylland har foretaget en rundringning til alle kommuner for at finde ud af hvor mange, der fra 30. maj 2017 til september 2019 har ansøgt om en flash glukosemåler - og hvor mange, der har fået ansøgningen godkendt. Aarhus Kommune kunne ikke oplyse hvor mange ansøgninger, de har fået.

Patienter skaffer selv udstyret

Flash glukosemåleren kan ikke købes på det danske marked, og derfor har flere patienter købt den via internettet. Eksempelvis Mille-Marie Bech Nielsen, der selv skaffede sig måleren og sensorerne via den tyske udgave af e-handelssiden Ebay.

- Jeg var et sted i mit liv, hvor jeg var desperat. Jeg kunne ikke behandle min sukkersyge ordentligt på andre måder, sagde Mille-Marie Bech den 23. oktober 2019 til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Mille-Marie Bech Nielsen fra Rønde kunne ikke få bevilget en flash glukosemåler af kommunen. Måleren kan ikke købes i Danmark, og derfor skaffede hun produktet i udlandet. Efter indslaget her har Mille-Marie Bech Nielsen alligevel fået bevilget udstyret af Region Midtjylland. Indslaget er fra 23. oktober 2019.

Ifølge sundhedsøkonom Jes Søgaard har skiftende regeringer indtil nu tænkt for kortsigtet, når de ikke har investeret i de bedste hjælpemidler til eksempelvis diabetes-patienter. Faktisk vil det ifølge ham give samfundet en milliongevinst, hvis man investerer i glukosemålere til alle voksne patienter med type 1-diabetes.

- Du sparer en hel masse penge på, at der kommer færre følgesygdomme, som er enormt belastende for patienterne og dyrt økonomisk. Og så vil mange flere patienter kunne blive reguleret hos deres praktiserende læge, og de skal ikke ud i sygehussystemet, hvor de bliver dyrere, sagde Jes Søgaard, der er sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet, d. 24. oktober 2019 til TV2 ØSTJYLLAND.

Her kan du læse mere om, hvorfor SF ikke vil bakke op om beretningen mere.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her