Danske Spil indfører krav om id i kiosker og supermarkeder
Fra næste år skal man vise et spilkort med sin legitimation, når man oddser i kiosker hos Danske Spil.
I fremtiden vil man skulle fremvise et spilkort med sit id, når man oddser hos Danske Spil i en kiosk eller et supermarked.
Danske Spil indfører nemlig et krav om et spilkort i løbet af næste år, hvilket skal dæmme op for, at spilleselskabet bliver brugt til hvidvask.
Samtidig skal det hjælpe til, at unge under 18 år ikke kan spille.
- Danske Spil er hele Danmarks spilleselskab, og vi vil ikke tolerere, at der kan være usikkerhed om, hvorvidt vores tilbud til danskerne om hyggelige og sjove væddemål kommer i hænderne på vores børn og unge eller misbruges til at vaske ulovlige penge hvide, siger Danske Spils administrerende direktør, Susanne Mørch Koch i en pressemeddelelse.
Nemt for børn at bryde reglerne
Selvom det er ulovligt, kan børn uden problemer gå i kiosken og spille lommepengene op på sportskampe. Det viser en stikprøve hos 10 østjyske forhandlere, som TV2 ØSTJYLLAND lavede i september.
Ifølge loven er det forbudt at sælge den slags væddemål til personer under 18 år. Alligevel kunne TV2 ØSTJYLLANDs 15-årige muldvarp i otte ud af 10 tilfælde få lov at spille på fodboldkampe på tankstationer og i kiosker.
Michael Bay Jørsel er centerleder hos den selvejende institution, Center for Ludomani. Han er ikke overrasket over, at mindreårige har så let adgang til spil, men kalder det 'dybt kritisabelt' og 'et lovbrud'.
- Det er børn, det handler om. Loven er klar på det område. Jeg anerkender, at en 15-årig kan ligne en 18-årig, men der er ingen undskyldninger for ikke at spørge om ID, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Sådan gjorde vi
Med et skjult kamera sendte TV2 Østjylland en 15-årig ind i 10 kiosker eller tankstationer i ni forskellige kommuner. Hvert sted skulle han forsøge at spille for 20 kroner på en fodboldkamp. Det lykkedes otte gange.
Vil undgå hvidvaskning
Bagmandspolitiet har for nylig advaret om, at der er stor risiko for hvidvask i spilindustrien, og at kriminelle hvidvasker penge på livet løs hos blandt andet Danske Spil.
Det vil Danske Spil forsøge at komme til livs ved at indføre spillekortene.
Den tekniske løsning til spilkortet er ikke på plads endnu, men det vil både blive fysisk og digitalt.
Danske Spils administrerende direktør, Susanne Mørch Koch, vurderer, at tiltaget vil koste spilleselskabet et betydeligt trecifret millionbeløb i omsætning.
Spilkortet skal ikke fremvises, når man spiller Lotto eller andre lotterispil.
Overflod af spilreklamer
På TV2 ØSTJYLLAND har vi tidligere dækket, hvor let det kan være for unge at blive draget af spillene og ende med at få en kæmpe spillegæld.
Én af dem er den 19-årige handelsskoleelev Marcus Mossalski Nielsen fra Randers, der især har haft det svært med de mange reklamer, der er for spil.
Allerede som 15-årig begyndte han at satse penge på tennis- og fodboldkampe via nettet. En jagt på spænding og hurtige penge, der har ført ham ud i gæld - og spilleafhængighed, som han i dag er i behandling for. I dag betegner han reklamerne som 'giften i sit liv'.
- Det, reklamerne gør ved mig, er, at jeg hele tiden bliver mindet om det. Jeg bliver bedt om at forholde mig til spillet. De kører også gerne med en lille statistik, der underbygger det spil, de reklamerer for. Og det er så latterligt, siger Marcus Mossalski til TV2 ØSTJYLLAND.