Mindre kontrol under konflikt: Kun én p-vagt tilbage

Kan du få lavet pas, få en p-bøde, blive begravet eller tage kørekort, hvis der kommer konflikt på det offentlige arbejdsmarked – svaret vil i mange tilfælde være nej

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Normalt er der cirka 20 p-vagter i Aarhus. Under en eventuel konflikt vil der kun være én.

Om ganske kort tid kan vi alle vågne op til en ny hverdag, hvor de ting, som vi plejer at bruge rent faktisk slet ikke kan bruges. En konflikt på det offentlige arbejdsmarked vil nemlig have rigtig mange konsekvenser – også konsekvenser, som du ikke nødvendigvis har tænkt over.

For en konflikt kan bringe alt fra vejfester til begravelser i fare, når ca. 450.000 offentligt ansatte medarbejdere ikke kommer på arbejde.

Kun én p-vagt i Aarhus: Mindre kontrol 

Der kan for eksempel blive kaos på de offentlige p-pladser i Aarhus. Det er nemlig stærkt begrænset med antallet af p-vagter, fordi mange af dem er konfliktramte. Faktisk er der kun én på arbejde under en konflikt.

- Der vil jo selvfølgelig blive en mindre kontrol. Vi har én tjenestemand, og han skal møde ind på arbejde, så i dén periode vil vi have én vagt, der skal klare det, som de godt 20 p-vagter plejer at klare, og det må han jo så gøre på bedste vis, siger chef for drift og myndighed i Aarhus Kommune, Kim Gulvad Svendsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Men det er langt fra kun positivt, at der kun er én p-vagt i byen, hvor der ellers bliver uddelt flere tusinde p-bøder hver måned. Det kan også ramme dig, hvis du gerne vil klage over én p-afgift.

- Hvis man nu synes, at man har fået en bøde uretmæssigt, så vil den heller ikke kunne blive behandlet, fordi det også vil ligge stille, siger Kim Gulvad Svendsen, der håber, at der ikke kommer en konflikt.

Sidste år blev der udskrevet hele 60.420 p-afgifter i Aarhus, hvilket er godt 5.000 afgifter om måneden.

Kim Gulvad Svendsen, chef for Drift og Myndighed i Teknik og Miljø, fortæller, hvordan en potentiel strejke og lockout påvirker p-kontrollen i Aarhus.

Massive problemer for bedemænd: Skal finde køleplads til døde

Udover de få p-vagter, så er der også mange medarbejdere i kirken, der bliver omfattet af en konflikt, og det giver massive problemer for landets bedemænd.

- Der ligger direkte love for, at der maksimalt må gå otte dage fra en person dør, til de bliver begravet eller bisat. Hvis vi går over den tid, så skal vi opbevare afdøde under køl eller frost, og det er jo begrænset, hvor lang tid kapelkapaciteten kan følge med. Og hvis ikke vi kan opbevare dem under ordnede forhold, så er der nogle myndigheder, der ikke er deres ansvar voksen, siger Keld Andersen, bedemand i Aarhus.

Problemerne opstår, fordi en række ansatte som gravere og præster er omfattet af en mulig konflikt, og samtidig er krematorierne også omfattet, og derfor kan de døde, som ønsker at blive brændt, heller ikke det. Derfor er problemet stort og kommer til at ramme de pårørende, frygter bedemanden.

Bedemand Keld Andersen fortæller, hvordan en potentiel strejke og lockout kommer til at påvirke hans arbejde som bedemand.

Kirker: Du kan blive gift – men uden musik til salmerne

Men der langt fra kun de kirkelige handlinger omkring begravelser, der er udfordret. I kirken bliver en række organister og kirketjenere, ligesom præsterne, også ramt af en konflikt, og det kan bringe planlagte bryllupper og konfirmationer i fare. De steder, hvor det kan gennemføres, kan det blive i en noget anden form end normalt.

- Det vil de fleste steder være uden orgel, kirkesangere og kirketjenere, som sørger, for at kirken er klar. Derudover vil der heller ikke være nadver, fordi der hverken er nogen til at stille alterbægerne frem eller vaske op efterfølgende, siger Signe Kolbæk Høg, der er sognepræst i Mårslet.

Udover de kirkelige handlinger så kan det også være umuligt for dem, der ønsker en tale med en præst, at kunne det i et konfliktramt sogn.

Signe Kolbæk Høg, sognepræst i Mårslet, fortæller, at de fleste kirkelige handlinger vil blive ændret, hvis der kommer strejke og lockout. 

Ingen vejfester

Den kommende tid er også højsæson for de populære vejfester, men det kan blive en noget en anden fest end normalt. Der kan nemlig ikke gives tilladelser, hvis du for eksempel ønsker at få tilladelse til at bruge vejen til det.

- Der bliver simpelthen nogle ting, der ikke bliver til noget. Hvis man skal have et arrangement – uanset om det er stort eller lille og om det skal være på et torv, i en park eller på en vej – så skal man have en tilladelse. Hvis vi får en konflikt, så vil der ikke være sagsbehandlere, og derfor vil de ikke kunne afvikles, siger Kim Gulvad Svendsen.

Kim Gulvad Svendsen, chef for drift og myndighed i Aarhus Kommune, fortæller, at det i nogle tilfælde ikke vil kunne lade sig gøre at afholde arrangementer.

Kan ikke få kørekort

En konflikt vil betyde, at borgerservice lukker ned, og derfor kan kørelærerne ikke få godkendt de nødvendige papirer, der skal bruges til teori- og køreprøver. Sker det, må prøverne aflyses og flyttes til efter en konflikt. Det er noget, der bekymer en kørelærer fra Grenaa.

- Det vil jo have den betydning, at eleverne ikke kan få kørekortet til den normale tid. Det kan for eksempel være tømrerlærlingen, der skal bruge et kørekort, men må vente længere end normalt. Det kan også være den kommende buschauffør, der er i gang med at tage buskørekort, som heller ikke kan få det, siger Christian Vogel, formand for Dansk Kørelærer-Union på Djursland.

Christian Vogel, formand for Dansk Kørelærer-Union på Djursland, fortæller, hvordan en potentiel strejke og lockout vil påvirke køreprøverne.

Lad biblioteksbogen blive hjemme

I Odder er der hver dag massevis af folk, der nyder en tur på biblioteket, men under en konflikt, så er det umuligt. Det betyder, at du hverken kan låne eller aflevere bøger eller andet materiale.

Men du skal ikke frygte en bøde – du skal bare huske at sige det, lyder det fra biblioteket.

- Hvis det sker, at man får en bøde i konfliktperioden, så skal man bare komme og sige det til os, og så skal vi nok sørge for, at bøden bliver slettet. Men du er altså selv ansvarlig for at fortælle det til biblioteket, siger Allan Malber, der er leder af bibliotekerne i Odder.

Allan Malber, biblioteksleder på Odder Bibliotek, fortæller, at der vil blive lukket i tilfælde af strejke og lockout.

Kan ikke få nyt pas

I en konflikt vil borgerservice holde lukket. Derfor kan man ikke få lavet blandt andet et nyt pas.

- Man skal henvende sig i borgerservice for at få et pas eller et kørekort. Kan man ikke komme i borgerservice kan man ikke få pas eller kørekort, siger Birthe Andersen, Borgerservicechef, Randers Kommune.

En mulig storkonflikt betyder, at de i øjeblikket har mere travlt end normalt.

- Vi har inden for de seneste par uger haft uforholdsmæssigt mange ansøgninger om pas og kørekort. De kommer, fordi de lige vil være sikre på, at de kan få et pas inden en eventuel konflikt, siger Birthe Andersen, Borgerservicechef, Randers Kommune

Birthe Andersen, borgerservicechef i Randers, fortæller, at man blandt andet ikke kan få udstedt pas, hvis der kommer strejke og lockout.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her