Tidligere hjemløs: Regeringens udspil er ikke nok
Regeringen vil hjemløsheden til livs, og det skal primært ske ved at tilbyde flere af landets 6500 hjemløse en bolig. Men det er ikke nok, mener tidligere hjemløs.
Mandag præsenterede regeringen med socialminister Astrid Krag (S) i spidsen et nyt udspil, der skal komme hjemløshed til livs.
Udspillet, der har fået navnet 'Tættere på II' går først og fremmest ud på, at sikre flere af landets knap 6500 hjemløse en bolig.
Det foreslås blandt andet, at der afsættes i alt 100 millioner kroner til midlertidigt at kunne nedsætte huslejen for hjemløse. I op til 1200 eksisterende almene boliger vil huslejen således kunne reduceres til 3500 kroner om måneden.
Men at blive tilbudt en bolig er, ifølge forhenværende hjemløs i Aarhus Lasse Olesen, overhovedet ikke nok.
- Det er et godt skridt på vejen, men for mig at se er langt størstedelen af problemet, at de fleste udsatte hjemløse har problemer med at holde sig selv over vande og i gang, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Han oplevede selv i vinter at blive tilbudt en billig bolig, som han takkede ja til. Efter nogen tid alene i lejligheden begyndte han at få negative tanker om, hvad han skulle stille op med hverdagen.
En måned efter at være flyttet i egen lejlighed begyndte han at drikke "rimelig heftigt igen", indtil han til sidst blev nødt til at smide håndklædet i ringen og søge om hjælp.
Regeringens udspil jf. almene boliger:
- Der afsættes 100 mio. kr. til midlertidigt at kunne nedsætte huslejen i op til 1.200 eksisterende almene boliger til 3.500 kr./md. Tilskuddet løber over en årrække og prioriteres til kommuner med det største behov og med betingelse om fuld kommunal anvisningsret. Boligerne målrettes borgere i hjemløshed og andre udsatte borgere.
- Der afsættes 680 mio. kr. frem mod 2026 til et engangstilskud, som permanent nedsætter huslejen til 3.500 kr./md. for op til 1.700 nye almene boliger. Tilskuddet prioriteres til kommuner med det største behov og med betingelse om fuld kommunal anvisningsret til boligerne.
- Regeringen ønsker at indgå en aftale med kommunerne om en bedre udnyttelse af den kommunale anvisningsret til de 500.000 almene familieboliger, der allerede findes, hvoraf de knap 40.000 har en husleje på mindre end 3.500 kr./md.
- At kommunernes mulighed for at tilbyde huslejetilskud i udslusningsboliger bliver mere fleksible, herunder ved udvidelse af målgruppen, længere tidshorisont og at det kan omfatte flere boligtyper.
Kilde: Regeringens udspil 'En vej ud af hjemløsheden'
Regeringen foreslår, at der udover de 100 millioner kroner til billigere i husleje afsættes 680 millioner kroner frem mod 2026 til et engangstilskud, som permanent skal sænke huslejen for op til 1.700 nye almene boliger
Men regeringen har i udspillet ikke afsat penge til støtte til hjemløse efterfølgende.
Løsningen vil her blandt andet være en omlægning af refusionsordenen.
Regeringens udspil jf. støtte
- Omlægning af refusionsordningen, så den statslige refusion efter et kort ophold på et herberg overgår til støtte til borgeren frem for at dække udgifter for lange ophold på herberger. Derved får kommunerne større økonomisk incitament til at tilbyde borgere en ordentlig indsats gennem bolig med bostøtte eller et midlertidig § 107-botilbud frem for de langvarige ophold på herberger, som vi ser nu.
- Der indføres en ny bostøtteparagraf i serviceloven, der skal understøtte øget brug af de specialiserede støttemetoder efter Housing First-tilgangen. Bostøtteparagraffen er underlagt den nye refusionsordning.
- Der indføres et krav om, at kommuner skal udarbejde handleplaner for alle borgere på herberger.
- Der gives mulighed for kommunal udskrivningskompetence fra herbergerne, såfremt kommunerne kan stille med en egnet bolig og social støtte i stedet. I forlængelse heraf vil regeringen sørge for bedre klageadgang for mennesker i hjemløshed.
- Der gennemføres en analyse af, hvordan vi fremadrettet - og i takt med at flere kommer i egen bolig - sikrer, at der i fremtiden også er det rette antal herbergspladser til de borgere, der akut har brug for ophold og støtte.
Kilde: Regeringens udspil 'En vej ud af hjemløsheden'
Men den manglende støtte til hjemløse bekymrer Lasse Olesen.
- Hvad jeg manglede, var en vis form for kontakt; at der var nogen omkring mig, der kunne hjælpe mig videre, udtaler han og fortsætter:
- Så man ikke gik fra at være sårbar til at blive sendt i egen bolig og mere eller mindre få at vide, at du skal klare dig selv.
Folketingsmedlem Camilla Fabricius (S) forstår bekymringen, men mener, at udspillet har taget højde for de hjemløses behov for støtte.
- Det er vigtigt at sige, at det her er et udspil, og at vi nu skal i gang med forhandlingerne. Men det, vi lægger op til, er, at der skal være større incitament til at hjælpe, fortæller hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- At man benytter de specialiserede metoder, der skal til for at hjælpe borgerne (de tidligere hjemløse, red.) i lejlighederne, og at man siger til kommunerne, at de skal hjælpe her.
Men mener du, at det er nok, at der blot sker en omlægning af støtten til de hjemløse?
- Jeg synes faktisk, at det er ret væsentligt, at folk får deres eget hjem og bolig. Det er vigtigt, at de penge vi bruger, giver en reel forandring.
Social- og beskæftigelsesrådmand i Aarhus Kristian Würtz (S) skriver i en pressemeddelelse, at det nye udspil giver kommunen gode mulighed for at hjælpe flere aarhusianere ud af hjemløsheden.
- I landets store kommuner har vi længe vidst, at vejen ud af hjemløshed hedder Housing First. Og med et nyt, ambitiøst hjemløseudspil giver regeringen nu kommunerne rigtig gode muligheder for at hjælpe flere aarhusianere i egen bolig.
Manglen af kroner ved regeringens udspil til støtte af hjemløse bekymrer dog rådmanden.
- Det er dog vigtigt, at regeringen sikrer tilstrækkelige midler til, at kommunerne kan løfte opgaven. Det gælder ikke mindst midler til støtteindsatsen til borgerne, som jeg kan være bekymret for, om rækker, udtaler Kristian Würtz i pressemeddelelsen.
I dag modtager Lasse Olesen efter eget initiativ bostøttehjælp fra Randers Kommune og efterforsorg fra Blå Kors i Egå.