To dage før konkurs: Datter var med til at overtage nyt firma

En firmaovertagelse blot få kilometer fra skandaleombruste Nordic Waste vækker nu opsigt. For en af folkene bag køberen er Nina Østergaard Borris.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
EHJ Energi & Miljø ligger på Hadstenvej 16 lige uden for Randers blot fem km fra Nordic Wastes nu konkursramte fabrik. Foto: Presse / Google Street View

Det skabte genklang landet over, da skandalevirksomheden Nordic Waste fredag begærede sig selv konkurs. Noget som en af ejerne Nina Østergaard Borris fandt meget trist. Nu viser det sig, at hun er en del af et firma, der to dage før overtog et lignende selskab tæt på det konkursramte.

Den 17. januar overtog den store renovationsvirksomhed Marius Pedersen A/S selskaberne EHJ Energi & Miljø og Ejendomsselskabet MCR ApS på Hadstenvej syd for Randers. Blot fem kilometer fra Nordic Wastes nu lukkede fabrik.

Men hvorfor er det så overhovedet interessant?

Det er det, fordi Marius Pedersen A/S er ejet af en fond, hvori et bestyrelsesmedlem skiller sig ud. Nina Østergaard Borris.

Hun er dermed juridisk set nu en af de reelle ejere af selskaberne på Hadstenvej.

Det er et kæmpe arbejde, der lige nu pågår for at stoppe jordskredet ved Nordic Waste.

'Forvandler ubrugeligt affald'

EHJ Energi & Miljø opererer inden for samme branche som Nordic Waste. Håndtering af affald.

- Sammen vil vi styrket gå en spændende fremtid i møde med øgede krav til indsamling og behandling af flere affaldsfraktioner til øget genanvendelse, og vi bliver alle en del af en større organisation og et samlet større service- og produktprogram til glæde for vores kunder, står der i pressemeddelelsen om overtagelsen.

Firmaet, som nu er blevet overtaget af Marius Pedersen A/S, fortæller på sin hjemmeside, at man primært arbejder inden for områder som skov og flis, samt knusning, sortering og håndtering af have- og park affald.

- Vi forvandler med andre ord det, de fleste betragter som ubrugeligt affald, til miljørigtig biomasse, fortæller virksomheden.

Det handler sagen om

  • Nordic Waste modtager forurenet jord til rensning og kan modtage op til 1.000.000 ton jord om året. Over tid er der derfor kørt enorme mængder jord til området. 

  • Men en del af jorden ligger oven på en tidligere lergrav, og da store mængder regn ramte i efteråret, gjorde vandet jorden tung og leret vådt. Derfor ”glider” jorden nu hen over leret.

  • Det vurderes, at jordskredet omfatter op mod 2,5 millioner ton jord, som bevæger sig frem over Nordic Wastes område mod Alling Å og Gammel Århusvej. Nordic Waste har derfor været nødt til at rive flere bygninger ned, før jordskredet smadrede dem.

  • I et forsøg på at stoppe jordskredet lavede Nordic Waste også en dæmning af hvid microfiller, der er et restprodukt fra cementproduktion. Håbet var, at et bjerg af tung microfiller kunne stoppe jordskredet, men det lykkedes ikke.

  • Ifølge Miljøbeskyttelsesloven er Randers Kommune som tilsynsmyndighed forpligtet til at gribe ind for at afværge forurening, og den 16. december vurderede kommunen, at det var nødvendigt at sætte gang i yderligere tiltag for at beskytte Alling Å.

  • Hvis jorden vælter ned i Alling Å og stopper vandgennemstrømningen, vil det resultere i en oversvømmelse af området syd for Nordic Waste.

  • Samtidig er der frygt for, at den forurenede jord og den microfiller, der blev brugt til at forsøge at stoppe jordskredet, vil skade vandkvaliteten i åen, der munder ud i Randers Fjord.

  • Den 19. december opgav Nordic Waste at stoppe jordskredet, da det ifølge virksomheden ikke længere var forsvarligt at opholde sig i området. Dermed overtog Randers Kommune hele indsatsen.

  • Kommunen forsøger at etablere en pumpeløsning, så vandet fra Alling Å pumpes forbi Nordic Waste, men arbejdet besværliggøres både af jordskredet og den regn, der er faldet de seneste uger.

  • Den 19. januar begærede Nordic Waste sig selv konkurs.

Kilder: Randers Kommune og Miljøstyrelsen

Timing undrer og bekymrer

Både sælgere og købere giver i samme meddelelse udtryk for, at det var en glædens dag den 17. januar, hvor handlen gik igennem.

Timingen i overtagelsen undrer og er bekymrende, mener TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn.

- Det er et påfaldende personsammenfald mellem det nye selskab og Nordic Waste. Og timingen, at overdragelsen sker så tæt på konkursbegæringen, efterlader Østergaard-familien med endnu et forklaringsproblem, siger Ole Krohn til TV2 Østjylland.

Ifølge erhvervskommentatoren kan man ikke undgå at tænke på, om Nordic Waste-folkene har spekuleret i at starte på en frisk i et andet selskab.

Det kan ingen dog vide på nuværende tidspunkt, slår Ole Krohn fast.

- Men der kommer uden tvivl en meget omfattende undersøgelse af forløbet, hvor den her væsentlige opdagelse nok vil indgå.

Jeg kan godt forstå, at folk tænker, det ser sådan ud, men fondsbestyrelsen har slet ikke været inde over handlen
Simon Clausen, direktør, Marius Pedersen A/S

Afviser alle beskyldninger

Køberen Marius Pedersen A/S afviser dog alle beskyldninger.

Herfra slår direktøren Simon Clausen fast, at sagen om Nordic Waste og virksomhedsovertagelsen få kilometer derfra intet har med hinanden at gøre.

- Jeg kan godt forstå, at folk tænker, det ser sådan ud, men fondsbestyrelsen har slet ikke været inde over handlen, siger han til TV2 Østjylland.

Ifølge Simon Clausen skal fondsbestyrelsen, som Nina Østergaard Borris sidder i, ikke tages med på råd, når handlen ikke er større, end det er tilfældet med købet af EHJ Energi & Miljø.

Han tror slet ikke, at Nina Østergaard Borris er klar over, at Marius Pedersen A/S har købt det Nordic Waste-lignende selskab i Randers.

Som det her ses ligger EHJ Energi & Miljø ikke langt fra Ølst og Nordic Waste.

Kan tage kunder fra Nordic Waste

Hun er ifølge direktøren i hvert fald ikke direkte blevet orienteret og har ikke skullet godkende noget. 

- Det er i stedet driftsbestyrelsen i vores firma, der er blevet forelagt den mulige handel i efteråret, og som har været med inde over, siger Simon Clausen.

Ifølge ham ville EHJ Energi & Miljø dog godt kunne tage nogle af de kunder, som Nordic Waste tidligere har haft.

Blandt andet byggeaffald og lignende kan firmaet håndtere, men det er ifølge Simon Clausen en forsvindende lille del af EHJ Energi & Miljø, der har været bygget op omkring decideret forurenet jord.

TV2 Østjylland har forsøgt at få en kommentar til virksomhedsovertagelsen fra Nina Østergaard Borris, men det er endnu ikke lykkedes.

Fondens formål

Marius Pedersen A/S er ejet af Marius Pedersen Holding A/S, som så i sidste ende er ejet af Entreprenør Marius Pedersens Fond, hvor Nina Østergaard Borris så er en af bestyrelsesmedlemmerne.

Fonden besidder samtlige aktier i Marius Pedersen Holding A/S, og afkastet herfra bidrager til udfyldelse af Fondens formål, der er at: 

- Sikre og underbygge det økonomiske grundlag for de i Marius Pedersen-koncernen drevne virksomheders fortsatte beståen og udvikling på sund, forretningsmæssig og økonomisk basis 

- Sikre entreprenør Marius Pedersens efterkommere 

- Yde økonomisk støtte til tilknyttede personer til de af fonden ejede virksomheder eller sådannes efterladte samt

- Yde økonomisk støtte til samfundsmæssige og velgørende formål

Kilde: Virk

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her