Urørt skov indviet i Randers: - Et sted hvor eventyret og arterne findes
En urørt skov i Randers bliver mandag indviet af miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V)
Gamle træer og døde stammer med plads til forskellige dyr og planter skal fremover kunne ses i en såkaldt urørt skov i Randers.
I dag, mandag, bliver en af dem indviet med besøg af miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), der ligger vejen forbi Indskovene ved Randers, der er en af de statsskove, der i fremtiden bliver urørt skov.
- Det er fantastisk at gå fra en kulturskov og ind i en urørt skov, hvor eventyret findes, hvor arterne findes, og hvor man virkelig har mulighed for at gå på opdagelse, fortæller han.
Peter Brostrøm, som er skovrider, viste Jakob Ellemann-Jensen og Carsten Bach forskellen på en urørt skov og en kulturskov.
- Man kan se, at det er noget fattigt. Der er ingen rådne grene, væltede træer eller dødestående træer, fortæller han.
Øge biodiversiteten
Det er et statsligt skovareal på 10.000 hektar, som svarer til 125.000 parcelhusgrunde eller 40 millioner skriveborde, der bliver taget ud af kommerciel drift for at give dyr og planter nye og bedre levevilkår.
- Det er nødvendigt, fordi vi skal passe på de arter, som vi har. Vi skal sikre, at de arter, som er ved at være lidt for sjældne har plads til at være et sted. Det har de ikke, hvis de er i en alt for kulturel skov. De har brug for rådne træer og løse grene, siger han.
Carsten Bach, der er natur- og miljøordfører i Liberal Alliance mener også, at urørt skov vil styrke biodiversiteten.
- Urørt skov gør, at naturen får en væsentlig øget biodiversitet. Det giver en øget mangfoldighed af arter – både af dyr og planter og ned til små insekter og svampe.
Ifølge seniorforsker på Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet, Rasmus Ejnæs, så har det en væsentlig betydning.
- Det har enorm stor betydning, fordi rigtig mange af vores truede arter i den danske natur, de findes netop i skovene, fortæller han.
Han håber dog, at politikerne vil overveje, om de har været en anelse for sparsomme med områdernes størrelser.
- Det gør virkelig en forskel, for vi har meget lidt urørt skov i Danmark. Men det er klart, at 10.000 hektar er en meget lille del af det danske landareal, så man kunne godt ønske, at de danske politikere kunne være lidt mere ambitiøse med, hvor meget vi overlader til naturen, måske kunne der blive lidt flere procenter, siger Rasmus Ejnæs.
Man må gerne færdes i urørt skov
Flere urørte skove er en del af Naturpakken, som blev indgået mellem Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti i 2016.
Målet er at skabe fremgang, bedre tilgængelighed til naturen og styrke biodiversiteten.
- Perspektivet er, at vi gerne vil højne biodiversiteten, og det gør man bedst ved at lade skoven være og passe sig selv.
- Det er ikke noget, man gør på en formiddag, men hvis den får lov til at passe sig selv, så hjælper det på de arter, som vi gerne beskytter, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Det vil stadig være tilladt for borgere at bevæge sig i urørt skov. Ligesom, at mindre naturpleje for at gavne biodiversiteten, er tilladt.
- Der skal stadig være stier, der er åbne, så danskerne stadig kan komme rundt og opleve helt fri og vild skovnatur, fortæller Carsten Bach, natur- og miljøordfører fra Liberal Alliance.