Færgedrift nærmer sig normalen – nu må du forlade bilen

Fra mandag må passagerer i bil forlade vogndækket på Samsøfærgen. Generelt er færgedriften i Østjylland på vej mod mere normale tilstande.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Du må fra i morgen igen forlade bildækket på Samsøfærgen, Prinsesse Isabella.

Coronakrisen har også påvirket den østjyske færgedrift, og i den seneste tid har der været en lang række restriktioner for passagerne. Nu bliver der blødet op.

Som passager på færgen skal man ikke længere blive siddende i sin bil på vogndækket, men skal gå op i salonen som tidligere.
Samsø Rederi

Sådan lyder det blandt andre fra Samsø Rederi.

- Som passager på færgen skal man ikke længere blive siddende i sin bil på vogndækket, men skal gå op i salonen som tidligere, skriver rederiet på sin hjemmeside.

Caféen åbner igen

Det er dog stadig muligt at få lov til at blive siddende i sin bil under overfarten, hvis man anmoder om det inden ombord-kørsel.

Men hvis du vælger at forlade bilen, er der mere godt nyt på færgen.

- I morgen er også dagen, hvor caféen på færgen igen åbner for salg. Det bliver dog med et andet sortiment end ellers og med et meget stort fokus på at holde en høj standard på hygiejnen, skriver rederiet.

Informationen ombord på færgen bliver ligeledes opgraderet, og der vil være flere spritdispensere.

Flere med færgerne

Samsøfærgen er ikke den eneste færge i Østjylland, der gradvist er på vej til normalen.

Også færgerne til Tunø og Anholt har meldt ud, at der er ved at blive genåbnet for de sædvanlige retningslinjer.

Færgeruterne til de to øer har i godt to måneder været voldsomt begrænset på passagerantallet, hvor begge har sejlet med et maksimumantal på 35.

Men myndighedernes nyligt ændrede anbefaling fra to meters afstand til blot en enkelt betyder nu, at passagertallet sættes op til 103 mand per afgang på Tunø og 122 per afgang på Anholt.

Penge til ekstraafgange

- Da vi i første omgang lavede begrænsningen, gik vi simpelthen rundt med en tommelstok og opmålte indendørsarealet. Der vurderede vi, at 35 passagerer ville betyde, at vi kunne leve op til kravet om to meters afstand, siger overfatsleder på Tunøfærgen Bjarne Møllgaard til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Overgangen fra vinter- til sommersæson, samt myndighedernes ændring af afstandskravet fra to til blot en enkelt meter, betyder dog nu, at antallet kan sættes yderligere op, selvom de nye og mindre begrænsninger fortsat betyder, at man kun lader omtrent halvdelen af normale passagerer ombord.

Da vi i første omgang lavede begrænsningen gik vi simpelthen rundt med en tommelstok og opmålte indendørsarealet.
Bjarne Møllgaard, overfatsleder på Tunøfærgen

I forbindelse med bededagsferien blev der på Anholt indsat to ekstra færgeafgange, og i dag blev det yderligere besluttet af kommunalbestyrelsen, at man afsætter 200.000 kroner til mulige ekstraafgange fremover, hvis der bliver et behov for det.

Der bor henholdsvis 118 og 138 fastboende på Tunø og Anholt.

Højsæsonen kan være reddet

På Anholt bliver nyheden modtaget med stor begejstring blandt de lokale virksomheder, der indtil nu har frygtet, at den kommende højsæson ville frafalde fuldstændigt, hvis turisterne ikke kunne komme til øen.

Det er voldsomt positivt for det lokale sæsonerhverv, at det her kommer nu.
Formand, Sæsonerhverv Anholt, Jacob Garde

- Det er en rigtig god nyhed det her. Vi er ved at være der, hvor folk under normale omstændigheder ville tage herover på sommerferie, så det er voldsomt positivt for det lokale sæsonerhverv, at det her kommer nu, siger formand for den i - anledning af coronakrisen - nyopstartede forening Sæsonerhverv Anholt, Jacob Garde, Til TV2 ØSTJYLLAND.

I starten af krisen blev sommerhusejere på Anholt anbefalet at blive væk af frygt for, at den gennemsnitligt ældre befolkning på øen, samt beredskabets beskedne størrelse, ville stå i en truet og skrøbelig situation, hvis smitten først fandt vej til øerne.

Indtil nu er der dog ikke en eneste officielt smittet på øen, og det fik i april flere af de lokale erhverv til at gå sammen om at opildne Norddjurs Kommune til, at man skulle åbne mere.

Der er mange gæster, der har valgt at droppe turen herover eller tage på ferie andre steder. Det er allerede gået hårdt ud over de forskellige overnatningssteder.
Formand, Sæsonerhverv Anholt, Jacob Garde

Selvom man er glade for, at det sker nu, så frygter Jacob Garde, at skaden for nogen allerede er sket.

- Der er mange gæster, der har valgt at droppe turen herover eller tage på ferie andre steder. Det er allerede gået hårdt ud over de forskellige overnatningssteder. Men det er en positiv nyhed, og vi både håber og opfordrer til, at turisterne kommer tilbage til Anholt, siger han.

Han understreger, at der fortsat skal gøres en indsats i forhold til bekæmpelsen af smitten på øen.

VIDEO: Flere borgere på Anholt gik i begyndelsen af krisen sammen om at opfordre udefrakommende sommerhusgæster, og turister til ikke at besøge øen.

Begrænsninger skete på forskellige baggrunde

På Tunøfærgen blev den oprindelige beslutning om at begrænse passagerantallet taget på eget initiativ i trit med de retningslinjer om to meters afstand, som der blev meldt ud fra myndighedernes side. Man var altså ikke i direkte kontakt med myndighederne om en beslutning.

På Anholtfærgen var processen dog en anden.

Aktindsigter, som TV2 ØSTJYLLAND har fået indsigt i, viser, at kommunen selv henvendte sig til Østjyllands Politi for at høre, hvordan de skulle forholde sig til passagerantallet, og hvad man havde af hjemmel til at begrænse det tal yderligere.

Vi havde ikke mandat til selv at begrænse det yderligere, og derfor henvendte vi os til politimyndighederne.
Borgmester, Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S)

I sidste ende var det Rigspolitiet, der over for Norddjurs Kommune henviste til en paragraf om, at der skulle sikres fire kvadratmeters gulvareal på offentligt tilgængelige indendørsarealer.

- Der var en bekymring blandt borgerne på Anholt i forhold til smittefaren, hvis folk frit kunne tage til øen. Vi havde ikke mandat til selv at begrænse det yderligere, og derfor henvendte vi os til politimyndighederne, siger borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S), til TV2 ØSTJYLLAND.

På Anholt er beslutningen om nu igen at hæve passagerantallet sket på baggrund af, at politiet efter henvendelse har oplyst kommunen om, at kravet om fire kvadratmeters gulvareal nu frafalder for færgernes vedkommende.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her