Forsker har set tal fra forurenet vandløb: Det burde ikke ske
Det burde ikke ske. Sådan lyder det fra en seniorforsker, som har set på den seneste forurening fra fabrikken Kronospan på Djursland.
Det er giftstoffer. Uden tvivl.
Det slår en seniorforsker fra Aarhus Universitet fast, efter han har set analyser af det vand, som virksomheden Kronospan har udledt til Pindstrup Bæk de seneste år.
Men hvor slemt er det egentligt for insekter og dyreliv i vandmiljøet?
Det har vi bedt seniorforskeren, Martin Mørk Larsen fra Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet, at vurdere.
Han arbejder særligt med tungmetallers påvirkning af vandmiljøet, og han har også rådgivet Miljøstyrelsen sammen med kollegaer.
Han har primært set oversigten nedenunder, som stammer fra et mødereferat mellem Kronospan og Miljøstyrelsen tidligere på året.
Tabellen viser analyser for en række miljøfarlige stoffer fra syv ud af de otte gange, Kronospan i modstrid med deres miljøgodkendelse har udledt forurenet vand til Pindstrup Bæk.
Samtidig bliver grænseværdierne for de enkelte miljøfarlige stoffer noteret i toppen af tabellen, og Miljøstyrelsen har med rød farve noteret, når et stof ligger over en grænseværdi.
Martin Mørk Larsen gennemgår her de mest opsigtsvækkende fund i prøverne.
- Formaldehyd slår bakterier ihjel
Formaldehydet bliver brugt til at bekæmpe råd i det træmateriale, som Kronospan laver spånplader af.
- Det er et giftstof, som man bruger til at konservere dyr, forklarer seniorforsker Martin Mørk Larsen.
Selvom det skal være i højere koncentrationer end det målte, før det kan konservere dyr, så er der fundet store koncentrationer i vandet.
- Formaldehyd slår bakterier ihjel, så den fjerner fødegrundlaget for dafnier. Jeg er i tvivl, om det er akut giftigt ved det her koncentrationsniveau, men det er i nærheden af, at man begynder at få skadelige effekter på fisk og lavere tropiske niveauer som dafnier (små krebsdyr, red.) og myggelarver, siger Martin Mørk Larsen.
Pindstrup Bæk er nærmere en grøft, og der er ikke væsentlig stor vandgennemstrømning. Derfor er det uvist, hvor meget vand der løber videre til den større Ryom Å.
Niveauet af kobber kan også være akut toksisk
- Både kobber og formaldehyd er to ret kraftige giftstoffer, vurderer Martin Mørk Larsen.
Kobber (cu) kender mange fra kobbertage, men det bliver også brugt i bundmalingen til skibe.
- Det forhindrer larver i at bore sig ind og alge i at sætte sig fast på bunden af skibe, siger Martin Møller Larsen, som særligt hæfter sig ved en måling fra 22. januar i år, hvor niveauet af kobber er meget højt.
- Allerede ved 1 mikrogram pr. liter begynder kobber at give problemer for vandlevende organismer, specielt dafnier. Her ligger vi oppe på 55 mikrogram pr. liter, så jeg vil forvente, at dafnier er hårdt prøvet i det her vandløb, hvis de overhovedet kan leve i det, siger han.
Også tungmetaller med langtidseffekter
I prøverne er der også ofte for høje mængder af bly, cadmium og zink, men det er stoffer, som har en langtidseffekt.
- Når man snakker blyforurening for mennesker, påvirker det indlæringsevnen ved børn. Nu har fisk nok ikke den store indlæringsevne i forvejen, men det påvirker deres nervesystem, og det kan give skader på deres afkom, siger Martin Mørk Larsen og uddyber:
- Zink og cadmium ligger også over langt over grænseværdien ved en af målingerne, og det giver typisk kvalme og diarre, med risiko for nyreskader ved lang tids påvirkning.
Burde der fortsat i 2024 komme sådan en puls med miljøfarlige stoffer ud i et dansk vandløb?
- Nej, det burde der ikke, men det sker lidt ofte i de her dage. Både her, men også ved renseanlæg, fordi det er blevet så voldsomt i vejret, at selv renseanlæg ikke har store nok bassiner.