Politikere mærker det på egen krop: Så svært er det at være handicappet
I dag inviterede det lokale handicapråd i Ebeltoft politikere til handicapvandring for at lade dem mærke på egen krop, hvilke vilkår de handicappede har i bybilledet.
Byrådet har i dag skiftet kontorstolen og tørvejret på Rådhuset ud med kørestol, blindestok og regnvejr. Dansk Handicaporganisation står bag invitationen til byrødderne for at sætte fokus på tilgængeligheden for personer med handicap.
Problemet er bare, at de gjorde det samme for fire år siden, og selvom man dengang lovede at udbedre manglerne, så fungerer de selv samme ting, stadigvæk ikke optimalt.
- Der er sket nogle forbedringer, men vi er ikke kommet helt i mål endnu. Derfor har vi ønsket at gentage seancen i dag, siger Jørgen Bang, der er repræsentant for Danske Handicaporganisationer i Syddjurs.
Jørgen Bang understreger, at det blandt andet er placeringen af toiletpapir på et handicaptoilet og armlænene ved toilettet, som fortsat sidder løse.
Bedre vendeplads
I 2016 påpegede man blandt andet, at man ikke kunne lukke døren op på et handicaptoilet, og at det var for småt. Man kunne ikke komme ind med en større kørestol.
- Jeg synes, at arrangementet har haft en effekt. Der er i hvert fald blevet lavet sådan, at man som kørestolsbruger nu, kan komme ind på toilettet. Man kan trykke på en knap, så døren selv svinger op, og der er lavet mere plads, så lidt større kørestole også kan komme ind, siger Jørgen Bang.
Kirstine Bille (SF), som er formand for udvalget for familier og institutioner og 2. viceborgmester i Syddjurs Kommune, understreger også, at de ikke er i mål endnu.
- Jeg skal jo se, om der rent faktisk er blevet gjort noget ved det, vi konstaterede sidste gang. Jeg ved, der er sket forbedringer nogle steder, men vi er ikke helt i mål endnu, siger Kirstine Bille (SF).
Borgmester i Syddjurs Kommune, Ole Bollesen, fortæller også, at det forsat ikke er godt nok.
- Det er noget, vi skal have gjort noget ved. Vi havde også en situation ved lysreguleringen, hvor der ikke var ordentlig lyd på. Jeg vil sige, at når man er i udlandet, så fungerer det faktisk rigtig godt, så det er jeg lidt flov over på kommunens vegne, siger Ole Bollesen (S).
Repræsentant: Viljen er der
Jørgen Bang siger, at politikerne har en god vilje til at gøre noget godt, men han påpeger, at problemet er, at man ikke engagerer sig helt i dem, som rent faktisk står med problemerne.
- Man får ikke spurgt, hvad der rent faktisk skal til i detaljen, for at det virker, siger Jørgen Bang.
Jørgen Bang fortæller også, at de har lavet nogle ændringer siden sidste Handicapvandring i 2016.
- Sidste gang inviterede vi politikerne i kommunen, den her gang har vi også inviteret de ledende medarbejdere i administrationen. Det er måske dem, som rent faktisk kan udføre de ønsker, vi har, mens politikerne skal sende signalerne, siger Jørgen Bang.
Og han tilføjer, at det kan blive dyrt på den lange bane.
- Jeg tænker stadigvæk, at man skal have mere vilje. Vi har ikke råd til ikke at indrette os, så alle kan klare sig selv. Hvis vi ikke tænker os om, så skal alle på et eller andet tidspunkt have brug for hjælp som skal ansættes, og som skal betales, siger Jørgen Bang.
Da vi spørger borgmester Ole Bollesen (S), om man kan forvente, at der er styr på tingene om fire år til næste Handicapvandring, svarer han:
- Det vil jeg i hvert fald gerne gøre alt, hvad jeg kan, for, siger Ole Bollesen.