Kovending: Nu skal plejehjemssag undersøges alligevel
Der kommer en undersøgelse af sagen om plejehjemmet Kongsgården, som den seneste tid har været udsat massiv kritik af plejen af demente ældre.
Der skal graves helt til bunds i sagen plejehjemmet Kongsgården i Viby.
Sådan lyder meldingen torsdag fra rådmand Jette Skive (DF), efter at et enigt udvalg onsdag anbefalede en ekstern uvildig undersøgelse af, hvad der er foregået på det aarhusianske plejehjem.
- Ud fra det, udvalget konkluderede, så er jeg enig og har bedt forvaltningen om at tage fat i det eksterne firma og få igangsat alt det, som udvalget ønsker, skriver Jette Skive i en pressemeddelelse torsdag.
Kongsgården har været udsat for heftig kritik fra flere på pårørende, blandt andre Charlotte Ahm hvis farmor bor på plejehjemmet.
Charlotte Ahm har politianmeldt plejehjemmet for omsorgssvigt, mens Michael Espersen valgte at flytte sin far væk fra plejehjemmet på grund af forholdene.
Det glæder formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Aarhus Kommune Lone Hindø (S), at der nu kommer en undersøgelse af sagen.
- Vi kan kun sige, at vi er glade for, at rådmanden vælger at lytte til det, som alle fem partier i udvalget er blevet enige om, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Rådmand vender på en tallerken
Onsdag aften var der tvivl om, hvorvidt rådmand Jette Skive ville følge udvalgets ønske om en undersøgelse af forløbet på Kongsgården. Efter mødet afviste hun at sætte gang i en undersøgelse.
- Hvis de skal have sådan en bagudrettet undersøgelse, der går helt til bunds i sagen, så må de (de andre politikere i udvalget, red.) stille et byrådsforslag om det. De har fået alt at vide. Alle sten er vendt, og de har fået alle svar. Nu kigger vi fremad, og vi skal lære af det, sagde hun i et direkte interview i TV2 ØSTJYLLANDs nyhedsudsendelse.
På udvalgsmødet onsdag fremlagde rådmanden en ny handleplan og en række nye initiativer, der skal rette op på problemerne på Kongsgården.
Den nye handleplan indebærer blandt andet tre nye sygeplejersker og et bedre samarbejde med beboere og pårørende. Derudover skal de ansatte have bedre styr på takt og tone i omtalen af og til ældre, og der skal være mere kontinuitet i ledelsen.
Derudover skal der skabes en kultur og et arbejdsmiljø, hvor alle arbejder sammen efter et fælles mål. Men en undersøgelse ville hun ikke have, selvom et enigt udvalg opfordrede hende til at sætte en i gang
- Jeg har lyttet mig til, hvad det er udvalget vil, og hvis det kommer fra et forslag i byrådet, så sætter vi det i gang. Men det er ikke noget, jeg selv sætter i gang, sagde Jette Skive onsdag aften.
Har intet at skjule
Ifølge en pressemeddelelse torsdag er det angiveligt en misforståelse, der er årsag til, at Jette Skive ikke straks satte gang i en undersøgelse af de problemer, der har været på Kongsgården.
Onsdag vidste hun godt, at et flertal ønskede en undersøgelse, men hun påstår, at hun ikke vidste, at medlemmerne af Sundheds- og Omsorgsudvalget i en erklæring havde ønsket undersøgelsen.
Udvalgets erklæring
"Vi ønsker en tilbundsgående ekstern undersøgelse af hele sagsforløbet omkring Kongsgården. Undersøgelsen har til formål at beskrive, hvorledes der er handlet og en vurdering heraf med henblik på at give fremadrettede anbefalinger”
- Jeg hørte desværre ikke udvalgserklæringen på mødet, da lyden gik hos os. Det er en stor ulempe ved virtuelle møder i så svær en sag, og det førte til en misforståelse fra min side i forhold til undersøgelsens indhold, da jeg udtalte mig til pressen.
- Jeg har hele tiden sagt, at hver en sten skal vendes. Jeg har intet at skjule, som jeg sagde på mødet. Jeg sagde også på mødet, at jeg ville have en tilbundsgående undersøgelse.
TV2 ØSTJYLLAND ville torsdag have spurgt Jette Skive om, hvorfor hun i går afviste en undersøgelse, som hun så bakker op om nu og sætter i gang i dag. Beskeden fra Sundhed og Omsorg er dog, at hun ikke har flere kommentarer til sagen.
Sagen kort
Efteråret 2019: Efter aftale med pårørende laver TV 2 skjulte optagelser af kritisable forhold på plejehjemmene Kongsgården i Aarhus og Huset Nyvang i Randers.
30. januar 2020: Aarhus Kommune politianmelder TV 2 for at have foretaget skjulte optagelser i en beboers plejehjemsbolig, uden at beboeren har kunnet give et samtykke. Østjyllands Politi afviser først sagen, men 26. marts meddeler politiet Statsadvokaten, at de af egen drift har indledt en efterforskning i sagen.
13. marts 2020: Fogedretten nedlægger forbud mod, at optagelser bliver vist, da behovet for offentliggørelse må vige for den meget grove krænkelse af især borgerens rettigheder, der er sket ved de skjulte optagelser.
23. april 2020: Familie anmelder plejehjemmet Kongsgården til politiet for omsorgssvigt. Samtidig stiller de sig frem i medierne med massiv kritik af stedet.
25. april 2020: Endnu en pårørende står frem med kritik af Kongsgården. Michael Espersen vælger at flytte sin far fra plejehjemmet på grund af forholdene.
26. april 2020: Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Jette Skive (DF) undskylder over de berørte familier til pårørende på Kongsgården. Hun lover bedring og personalemæssige konsekvenser.
27. april 2020: Forstanderen på Kongsgården fjernes og erstattes af en ny, mere rutineret leder.