Pernille blender McDonald’s skrald og skaber kunst

Pernille Lærke Andersen samler det skrald op, som fulde unge smider på vej hjem fra byen. Så blender hun det og skaber kunst, der sætter fokus på overforbrug og ligegyldighed

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Pernille Lærke Andersen samler det skrald op, som fulde mennesker ikke vil have med hjem, når de har spist deres Big Mac-menu eller delt en kebabmix. Og så laver hun det om til kunst.

Cheeseburgerpapiret er blevet efterladt af en fuld natmadsramt mand i hurtig fart mod en taxa. Cigaretpakken smidt, fordi ejeren var arrig over at have røget en pakke for hurtigt. En cola i pap vidner om, at lysten til alkohol er forsvundet med timerne.

De fleste i Aarhus Midtby er på vej hjem. De er fulde og trætte. Klokken er 6:13 - morgenen efter, at byens unge har festet på diskotekerne.

Pernille Lærke Andersen på Store Torv i Aarhus 

Pernille Lærke Andersen er derimod lige stået op. Det gør hun altid i weekenden. Hun samler det skrald op, de fulde mennesker ikke vil have med hjem, når de har spist deres Big Mac-menu eller delt en kebabmix. Og så laver hun det om til kunst.

Kunst, der skal sætte fokus på overforbrug, ligegyldighed og have et budskab om, at vi skal bruge mere tid med hinanden.

Der er så mange skraldespande på Store Torv. Lige meget hvor fuld man er, så kan man nok godt gå de fem skridt, der er hen til den nærmeste skraldespand.
Pernille Lærke Andersen, kunstner 

- Jeg finder flest pommes frites-bakker, Chili Cheese Tops og cheeseburgerpapir, forklarer hun.

Alt sammen dele, som senere vil blive blendet med kogende vand, hældt op på en træbakke, tørret og blive solgt som kunst.

- Jeg er vild med tanken om at æstetisere det ækle, som er værdiløst, siger Pernille Lærke Andersen.

Jeg er vild med tanken om at æstetisere det ækle, som er værdiløst.
Pernille Lærke Andersen, kunstner 

Hun blev uddannet i sommer fra Århus Kunstakademi. Udover at lave skrald om til kunst arbejder Pernille Lærke også som lærer på Odder Højskole, hvor hun underviser i keramik.

Pernille Lærke Andersen foran sin kunst, der består af blendet skrald, som hun tørrer 

Nu står hun så her. Foran hovedproducenten af materiale til sit arbejde: McDonald’s på Store Torv i Aarhus.

Gadelygterne rammer Pernilles ansigt og hendes veludhvilede øjne vidner om, at hun er vant til at stå tidligt op. Samtidig viser lyset, hvilket materiale Pernille har at arbejde med den næste uge.

- Der er så mange skraldespande på Store Torv. Lige meget hvor fuld man er, så kan man nok godt gå de fem skridt, der er hen til den nærmeste skraldespand, siger hun.

Affaldet, som ligger og blafrer svagt i decemberkulden, viser tydeligt, at deres oprindelige ejer slet ikke har forsøgt at ramme skraldespanden. Derfor tilhører det nu Pernille.

Det er ikke muligt for os at samle det hele. Og det skrald, der ikke bliver samlet op, det ryger i åen og ud i havet, og det er et problem for økosystemet.
Pernille Lærke Andersen, kunstner 

- Jeg har en lille datter, som jeg ønsker skal lære, at det ikke er sådan, det skal være. Selvom det er sådan, det er lige nu. Det ønsker jeg at gøre op med, forklarer Pernille Lærke Andersen.

Vi skal to et halvt år tilbage i tiden for at se Pernille gå det stykke vej, hun kalder ‘den gyldne rute’ for første gang.

En rute, der altid er den samme uden den mindste ændring. Pernille Lærke kan nemlig godt lide ritualer. Faktisk har hun støbt ruten i tin og belagt den med guld og sat den under en montre på sit værksted på Oddervej uden for Aarhus.

Pernille Lærke Andersens' skralderute støbt i tin og belagt med guld.

- Godmorgen, siger Pernille Lærke til de to mænd med gule veste, som også vil have bugt med skraldet.

Selvom de ikke har en æstetisk bagtanke, men er sendt af kommunen, så er formålet det samme: Aarhus skal holdes ren.

Men Pernille Lærke mener ikke, at hun og de gule veste kan udrydde alt skraldet hver weekend. Det betyder, at skraldet i sidste ende vil skade os alle:

- Det er ikke muligt for os at samle det hele. Og det skrald, der ikke bliver samlet op, det ryger i åen og ud i havet, og det er et problem for økosystemet, siger hun.

Hvis der kommer nogle unge mennesker og ser min kunst, så kan det måske hjælpe med, at de ikke smider deres affald næste gang. Og Aarhus er bare meget smukkere, når der ikke ligger skrald over det hele.
Pernille Lærke Andersen.

Pernille har to plastikposer med sig. I poserne samler hun alt det skrald, hun kan bruge til sin kunst. Servietter, pizzabakker og colaflasker, kan hun ikke blende, så det smider hun i skraldespande.

- Det er jo hyggeligt at gå rundt og se på julebelysningen og gøre byen ren. Der er et eller andet tilfredsstillende i det. Det giver supermeget mening for mig, forklarer hun.

Når Pernille Lærke Andersen har bevæget sig hjem, går turen mod værkstedet på Oddervej, hvor skraldet blendes og omdannes til kunst for senere igen at blive vist frem i et offentligt rum:

- Hvis der kommer nogle unge mennesker og ser min kunst, så kan det måske hjælpe med, at de ikke smider deres affald næste gang. Og Aarhus er bare meget smukkere, når der ikke ligger skrald over det hele.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her