Iværksættere søges til at give engangsplastik 'føtæsk'
Føtex vil fra nytår stoppe al salg af engangsplast - i visse tilfælde inden alternativerne er fundet
25 millioner.
Så mange knive, gafler, kopper, glas, sugerør og tallerkner af plast, sælger supermarkedskæden Føtex hvert år til kunderne.
Men det skal nu være slut, og her kan østjyske iværksættere måske hjælpe.
Idéen er, at kunder fra årsskiftet kun kan finde engangsservice lavet af mere bæredygtige og nedbrydelige materialer på hylderne i supermarkedskæden.
Men det er ikke alle produkter af engangsplast, supermarkedskæden har fundet bæredygtige alternativer til - det gælder eksempelvis champagneglas og snapseglas. I den sammenhæng siger ansvarlighedsdirektør Jonas Schrøder følgende til TV2 ØSTJYLLAND:
- Hvis der sidder nogle innovative iværksættere derude, vil vi meget gerne høre fra dem.
Lægger pres på sig selv
Initiativet omkring engangsservice sker i samarbejde med WWF Verdensnaturfonden. Målet er at spare miljøet for store mængder engangsplast.
Engangsplast skal være særlig farligt for naturen, fordi vi ofte bruger plastservice udendørs og ikke altid kan finde ud af at komme af med det igen på en miljøvenlig måde.
- Det er et af de største initiativer mod engangsplastik i detailhandlen, og det er en større omsætning, vi sætter på spil, siger ansvarlighedsdirektør Jonas Schrøder fra Dansk Supermarked Group til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Vi kan ikke blive ved med kun at snakke om at finde løsninger, vi må også gøre noget konkret. Hvis der ikke er alternativer til engangsplast, så vil vi ikke længere sælge de produkter, men vi er stærkt fortrøstningsfulde om, at det nok skal lykkes.
Del af større projekt
Kampen mod engangsplastik gælder for alle supermarkeder under Dansk Supermarked Group, altså Føtex, Netto, Bilka og Salling.
Dansk Supermarked Group indgik i marts et samarbejde med WWF om at kigge på al plastik, der er i butikkerne.
- Vi vil blandt andet nedbringe brugen af unødvendig plast omkring vores varer, og den plast, vi bruger til at transportere vores varer, siger Jonas Schrøder til TV2 ØSTJYLLAND.
Kvæler naturen
Hvis engangsplastik ender i naturen, kan det i flere hundreder år udgøre en trussel for alt fra vandlopper til hvaler, lyder det WWF Verdensnaturfonden.
- Engangsplastik er en alvorlig trussel imod naturen og dyrelivet. Der er tonsvis af plastik fra sugerør, krus og bestik ude i naturen, og det kvæler lige nu vores natur og vilde dyr. Det tager flere hundrede år for naturen at nedbryde et sugerør eller en plastikgaffel, som i alt for mange tilfælde kun har været brugt i få minutter, siger Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Engangsservice udgør så stor en del af plastikforureningen af havene, at EU opgør det i sin egen kategori.
17 procent af det plastik, der flyder rundt i Middelhavet, stammer fra engangsservice, viser en opgørelse fra EU.