Skanderborg med i slutspurten: Hvem får politiskolen?
Skanderborg nævnes blandt favoritterne i forhold til at få den vestdanske politiskole. Placeringen ventes at falde på plads tirsdag eller onsdag
Hvis der en skønne dag skal skrives en bog om etableringen af en vestdansk politiskole, bliver det noget af en moppedreng.
Mandag blev der skrevet endnu et kapitel i føljetonen, da regeringen og forligspartierne blev enige om at placere politiskolen i en eksisterende bygning.
I første omgang havde regeringen ellers peget på nybyggeri i Herning, men det blev blødt op i sidste uge, hvor justitsminister Søren Pape Poulsen (K) var ude med budskabet om, at regeringen var klar til diskutere placeringen.
Justitsministeren sagde mandag, at regeringen forventer at kunne løfte sløret for, hvor politiskolen skal placeres, enten i dag tirsdag eller onsdag.
Tre bynavne går igen, når der skal peges på en favorit - Skanderborg, Vejle og Holstebro.
Det er de tre byer, som Rigspolitiet tidligere har peget på som de bedste muligheder, når politiskolen skal placeres i en eksisterende bygning.
Netop Rigspolitiet får en helt afgørende stemme, hvis det står til Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.
Gruppeformand Peter Skaarup (DF) lover, at partiet vil sige ja, uanset hvilken bygning politiet peger på af de eksisterende bygninger, der er nævnt i en rapport fra Rigspolitiet.
- Det er op til Rigspolitiet nu. Det bliver en eksisterende bygning. Rigspolitiet må komme med det, de mener, er mest optimalt af de muligheder, der er, siger Skaarup, der bakkes op af Socialdemokratiet.
Både Rigspolitiet og Politiforbundet havde egentlig ønsket en nybygget politiskole, men det kan der ikke blive tale om, siger DF-gruppeformanden. Dels vil det tage for lang tid, dels vil det være for dyrt, mener han.
Vejle er dér, hvor Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er valgt til Folketinget.
Men Peter Skaarup afviser, at det har haft nogen som helst indflydelse på, at partiet er gået imod planerne om nybyggeri i Herning.
- Overhovedet ikke. Vi synes, at det må være op til Rigspolitiet at finde ud af, hvor den bedste placering i eksisterende byggeri er set med deres øjne. Der er nogle forskellige muligheder, siger Peter Skaarup.
Politiskole i Vestdanmark
Her er Rigspolitiets anbefalinger:
* Rigspolitiet har i en rapport vurderet mulighederne for at etablere en ny politiskole vest for Storebælt i en eksisterende bygning.
* Flere kommuner har budt ind med bygninger, der eventuelt kunne huse skolen. Også mulige byggegrunde er blevet anbefalet.
* Rigspolitiet konkluderer, at det vil være muligt at benytte en eksisterende bygning, men at en ny vil sikre de bedste rammer for uddannelsen.
* Bliver det ikke et nyt byggeri, anbefaler Rigspolitiet tre konkrete bygninger i henholdsvis Vejle, Skanderborg og Holstebro.
* I Rigspolitiets analyse står der, at der skal foretages store ombygninger for at gøre de eksisterende bygninger klar.
* Derfor vurderer Rigspolitiet, at etableringstiden for et nybyggeri generelt ikke er længere end for til- og/eller ombygninger på de anførte ejendomme.
* Etableringstiden for et nybyggeri (38 måneder) vil ikke være længere end tiden for om- og/eller tilbygninger på de anførte ejendomme (40-54 måneder).
* Undtagelsen er dog Holstebro, der har en bygning, som ifølge Rigspolitiet kan være klar 11 måneder hurtigere end nybyggeri. Estimeret ombygningstid er på cirka 27 måneder.
Kilde: Rigspolitiet / Ritzau