Sanne og Knud har ofte stået i vand til knæene: Nu skal ny aftale redde dem
I Skanderborg har kommunen som noget nyt indgået aftaler med private lodsejere om at sænke vandstanden i Mossø og Skanderborg sø.
Alken Enge har været oversvømmet af flere omgange de seneste år.
Med vand til knæene har beboerne i området kæmpet mod vandmasserne for at redde, hvad der kunne reddes af deres hjem.
- Vi bor på en udsat grund og havde vand op i haven, så vi måtte lægge sandsække ud med stor hjælp fra vores naboer i Alken. Samtidig havde vi tre pumper i gang for ikke at få skader i huset. Det lykkedes stort set, men det var et stort projekt, og det er ikke holdbart i længden, fortæller Knud Abildtrup, der er husejer ved Alken Enge, til TV2 ØSTJYLLAND.
De sidste fem år har grunden, hvor han bor med sin kone Sanne Dudoret, været oversvømmet tre gange.
Men I år kan parret muligvis sænke skuldrene og lade deres waders blive hængende. Mens vandsæsonen atter står for døren, er området nemlig bedre rustet.
Det skyldes, at Skanderborg Kommune har indgået aftaler med henholdsvis Rye - og Fuldbro Mølle om, at vandet i Mossø og Skanderborg Sø skal stå lavere, end det plejer denne vinter.
På den måde skal søerne kunne fungere som en vand-buffer, så når regnen falder, er der plads til vandet i søen – og Alken Enge er i højere grad sikret mod oversvømmelser.
- Det er vi enormt glade for. Det gør, at vi kan se frem til en vinter, hvor Mossø er kommet tilstrækkeligt ned i vandstand til at kunne rumme det vand, der garanteret kommer igen, siger Knud Abildtrup.
Møller regulerer vandstanden
Aftalen mellem Skanderborg Kommune og Rye - og Fyldbro Mølle betyder, at møllerne kommer til at regulere vandstanden fra den 1. november. Hos Fyldbro Mølle skal de sænke vandstanden med omkring 17 cm.
På den måde ledes mere af vandet mod Randers Fjord, når der ikke er oversvømmelser – i stedet for, når der er pres på vandsystemet.
Og ifølge Jens Szabo, byrådsmedlem i Skanderborg Kommune, Venstre, er der ikke nogen grund til at frygte, at vandet så giver problemer andre steder:
- Det er det geniale i det. Det vand vi normalt gemmer, det lader vi bare passere igennem på normalvis. Så det kommer ikke til at gå ud over nogen, siger Jens Szabo, til TV2 ØSTJYLLAND.
Hvorfor har I så ikke bare gjort det noget før?
- Jeg tror simpelthen ikke rigtigt, at vi har tænkt på det, og det er jo lidt ærgerligt, lyder det fra Jens Szabo, byrådsmedlem i Skanderborg Kommune, Venstre.
Frygter vand fra å
Tilbage i Alken Enge krydser Knud Abildtrup og Sanne Dudoret fingre for, at den nye aftale rent faktisk kommer til at gøre en forskel, når vinteren nærmer sig.
De frygter, at vandet også kan presse sig på fra Illerup Å – og at de på den måde er lige vidt:
Vi er 55 procent glade, fordi det er første skridt i forhold til at få reguleret vandmasserne. Men det er ikke det sidste. Der skal stadig andre forhandlinger til, siger Sanne Dudoret.