Kulturlivet reagerer på nedlukning: - Jeg er pissesur lige nu

Regeringen foreslog tidligere i dag at lukke kulturlivet ned fra søndag og i de næste fire uger. En udmelding der har skabt både frustration og ærgrelse blandt flere af de østjyske kulturinstitutioner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
I Den Gamle By er man en kende uforstående overfor den måde, regeringen har håndteret den nylige stigning i pandemien. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Selvom de fleste godt vidste, hvor det bar hen af, ramte det alligevel hårdt for de østjyske kulturinstitutioner, at kulturlivet i dag måtte lukke ned.

Fredag blev nye restriktioner meldt ud, som træder i kraft søndag klokken 8.00 og varer frem til 17. januar. 

Her er et overblik over nogle af reaktionerne fra de østjyske kulturinstitutioner.

Den Gamle By i Aarhus

I Den Gamle By er man en kende uforstående overfor den måde, regeringen har håndteret den nylige stigning i pandemien.

- Det kan godt være, at det er fordi, jeg er pissesur lige nu, men man taler om proportionalitet, og jeg kan ikke lige se den. Personligt kan jeg godt undre mig over, at vi stadig kan gå på restaurant og drikke os fulde indtil klokken 22 sammen med 10 fremmede mennesker i et lokale på 20 kvadratmeter, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge Thomas Bloch Ravn har de har gjort alt, hvad de kunne i Den Gamle By for at undgå nedlukning. Blandt andet har de halveret det maksimale antal gæster i parken.

Coronarestriktionerne kommer lige op til Den Gamle Bys højsæson, julen, hvor de forventede mellem 30.000-40.000 gæster. Det ville ifølge museumsdirektøren have givet cirka tre millioner kroner i indtægt.

Han mener dog, at det i lige så høj grad er de besøgende og medarbejderne, der er taberne i denne situation.

- Der er masser af mennesker der har knoklet for det her, og virkelig givet den en kæmpe skalle. Der kommer så mange mennesker, der er så taknemmelige og lykkelige, når de besøger den gamle by, særligt her til jul, så det er så bittert, siger Thomas Bloch Ravn.

Kattegatcenteret i Grenå

Det kom ikke bag på direktør for Kattegatcenteret, Karsten Bjerrum Nielsen, at det var kulturinstitutionerne, der stod for skud i denne omgang.

- Vi har de sidste to år trænet frustrationsrobusthed og omstillingsparathed, og vi må justere hele tiden. Det kan være frustrerende, men det kan vi ikke rigtig bruge til noget, siger Karsten Bjerrum Nielsen, direktør hos Kattegatcenteret.

De har de sidste uger op til jul haft lukket på grund af en ombygning, men de forventede at holde åbent mellem jul og nytår.

- Det var ikke den store overraskelse. Vi er ikke så berørt lige i første om gang, men hvis det er noget der forsætter, så er det klart, at det får betydning, siger Karsten Bjerrum Nielsen.

Fregatten Jylland i Ebeltoft

Det var en noget mere overrasket direktør for Fregatten Jylland, der i dag modtog nyheden om, at der ikke kommer flere gæster indtil 17. januar.

- Hvis jeg skulle sætte ét ord på 2021, så ville jeg sige uforudsigeligt. Jeg havde virkelig troet, at vi ville kunne holde åbent, selvom vi godt kunne se hvor det bar hen af, siger Karin Buhl Slæggerup, direktør for Fregatten Jylland.

Fregatten Jylland har i denne periode normalt kun åbent i weekenden. Foto: Sonnich Jensen

Ifølge direktøren er nedlukningen dog ikke så slem, som den potentielt kunne have været.

- Jeg er rigtig glad for at det ikke er om sommeren. Vi har kun åbent i weekenden, så det er slet ikke den værste periode. Hvis vi stadigvæk er lukket til vinterferien, så får jeg nok dybere panderynker, siger Karin Buhl Slæggerup.

Kom-Bi i Hornslet

Biograferne er lukket ned i flere omgange, og det kom da heller ikke bag på Biografleder Ole Thordahl Poulsen, at det indendørs kulturliv var en oplagt smittekilde at lukke ned.

- Det er træls, men jeg kunne godt se udviklingen i det. Vi kender jo turen, og vi skal nok klare os, men det er noget voldsomt bøvl, siger Ole Thordahl Poulsen, biografleder hos Kom-Bi.

Biografen i Hornslet har mærket nedgangen i kunder under hele juleperioden. Ifølge biograflederen tør mange af de besøgende simpelthen ikke at sidde i biografen mere.

- Der er ikke noget ved at køre en biograf, når det er for ti personer dagligt. Når man har film som Spiderman og Hvidstengruppen to, så vil jeg hellere vise dem om et par måneder. Lige nu er der for mange, der melder afbud alligevel

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her