De skriger på vaccinatører, men vil ikke ansætte alle: - Det er hyklerisk
Sygeplejerske Rikke Bøtkjær Graversen kan ikke få job som vaccinatør i Region Midtjylland. Men flere vaccinecentre i landet søger stadig.
Mandag opfordrede Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde alle, ”der har tid og overskud og et par gode, varme hænder, der er sprittet af”, til at melde sig som vaccinatører.
Den opfordring har 42-årige Rikke Bøtkjær Graversen fra Skanderborg allerede fulgt.
Men hun har fået nej fra Region Midtjylland, som hun søgte hos, fordi hun er i en fleksjobordning, hvor hun kun kan og må arbejde otte timer om ugen på grund af tidligere stress.
- Jeg brænder virkelig for at komme i gang. Jeg er sygeplejerske med stort S. Så det er vildt frustrerende og da også hyklerisk, at de råber om hjælp til at finde vaccinatører og samtidig afviser sygeplejersker, som kan træde til med det samme uden yderligere undervisning, siger Rikke Bøtkjær Graversen og fortsætter:
- Hvorfor er det, at vi ikke sparer samfundet for adskillige kroner i form af kraftig reducering af ydelsesudgifter? Der er så mange ting, man taber ved det. Det er helt skørt, siger Rikke Bøtkjær Graversen.
Frustrationerne deler en række sygeplejersker i en privat Facebook-gruppe med 615 medlemmer for sygeplejersker tilkendt fleksjob, skånejob eller pension.
Mere end 21 sygeplejersker har kommenteret problemet med at blive afvist til et vaccinatørjob ved Region Sjælland, Region Hovedstaden og Region Midtjylland.
Flere af disse peger på, at baggrunden for deres afslag er, at de ikke kan arbejde fuldtid.
Flere end 3000 ansøgere
Men Ditte Hughes, som er vicedirektør i Koncern HR i Region Midtjylland, fastslår, at de ikke kun søger fuldtidsmedarbejdere til vaccinationsindsatsen.
- Vi søger alle, men vi vil også gerne have folk på fuldtid, fordi det giver noget robusthed og bedre mulighed for flow i arbejdstilrettelæggelsen. Det er ikke et "svingdørsjob", hvor man går ind og er i to timer og går ud igen.
Hun kan godt forstå frustrationen fra ansøgere, som har fået afslag eller endnu ikke er blevet kontaktet.
- Jeg kan godt forstå, at nogle tænker: 'Hvorfor råber I op om manglende hænder, og hvorfor bruger I så ikke mig?' Vi bruger alle dem, vi overhovedet kan få puttet ind i vagtplanen, så det giver mening, siger Ditte Hughes.
Hos Region Midtjylland har flere end 4500 søgt jobbet som vaccinatør. Men regionen får næppe brug for alle lige nu. Men da vaccinationsindsatsen forsætter, vil regionen meget gerne have, at ansøgerne fortsætter med at være aktive i deres såkaldte jobbank.
For at gøre ansættelsesprocessen mere overskuelig har ansøgerne mulighed for at vælge sig ind på forskellige grupper. Én for dem, der har angivet, at de kan arbejde fra 0-15 timer, én for 15 til 20 timer, én for 20 til 30 timer og én for dem, der ønsker fuldtid.
Og det er fuldtidsgruppen, der bliver screenet først, fortæller Ditte Hughes. Det sker for at sikre, at der er gennemgående personer i vaccinationscentrene. Ansøgere, der har ønsket lave timetal, bliver også kontaktet, hvis der er huller i vagtplanen.
Men kan en fleksjobber få arbejde hos Region Midtjylland?
- Der er lige adgang for alle. Men det er en stor opgave at få mange borgere igennem for at blive vaccineret, hvis vaccinatørerne ikke kan være der i et længere tidsrum ad gangen. Så jeg kan sagtens forestille mig, at der er et af vaccinationscentrene, der har sagt, at de er mere interesserede i en, der kan arbejde mere end 15 timer, end en der kan arbejde otte timer, siger Ditte Hughes.
Hvem må vaccinere?
- En vaccinatør behøver ikke at have nogen sundhedsfaglig baggrund. Man gennemgår til gengæld et oplæringsforløb, inden man starter.
- Der vil altid være en læge som øverste ansvarlige for vaccinationen. Vaccinatøren stikker således på den pågældende læges vegne – eller delegation – så at sige.
- Der er lavet særlige regler for studerende og pensionister med videre, så de ikke bliver trukket på deres ydelse, hvis de supplerer med en covid-19-relateret indtægt.
En stressramt skal genoverveje
Ditte Hughes gør også klart, at hvis man har været stressramt, så bør man overveje, om det er relevant at skulle arbejde som vaccinatør i et center med et højt flow af borgere, der skal vaccineres.
- For det er et job, der kræver, at man selv er rolig og kan skabe tryghed for de, der skal vaccineres, siger Ditte Hughes.
Og netop Rikke Bøtkjær Graversen har været ramt af stress. Men hun insisterer på, at hun er robust nok til at varetage opgaven som vaccinatør i de pressede vaccinecentre.
- Jeg synes selv, at jeg kommer med rigtig meget erfaring og mange gode kompetencer. Så det er da fjollet, at jeg ikke kan få lov til at bruge dem ved at hjælpe til som vaccinatør, siger hun.
Mangler ikke kandidater uden sundhedsfaglig baggrund
Det er ikke kun Rikke Bøtkjær Graversen, der har oplevet at få afslag på ansøgningen til vaccinatør trods ønsket om at give en hånd med i vaccineindsatsen.
TV 2 har været i kontakt med to unge mennesker, som i øjeblikket har sabbatår og tirsdag søgte jobbet i Nordjylland hos den private leverandør Carelink efter at have set sundhedsmyndighedernes pressemøde.
Læs også:
Vaccinatørerne behøver nemlig ikke at have en sundhedsfaglig uddannelse. Men allerede onsdag lå der et afslag i deres mail-indbakke.
- Til stillingen som vaccinatør har vi brug for kandidater, som enten har en sundhedsfaglig baggrund eller er vant til at håndtere injektioner. Desværre har vi valgt at gå videre med andre ansøgere, stod der i mailen.
Men det er der en god grund til, siger Brian Rosenberg, administrerende direktør i Carelink.
- Det ser ud til, at vi er meget godt kørende på ikke-sundhedsfagligt personale. Vi havde 43 igennem et uddannelsesforløb onsdag, og vi har lignende hold de næste par dage. Og så er vi faktisk ved at være der, fortæller han.
Men Carelink mangler stadig uddannet sundhedspersonale.
- Vores kritiske faktor lige nu er oplæring og onboarding i systemerne. Og så er det erfarne vaccinatører. I Nordjylland skal der for eksempel være to-tre stykker på arbejde hele tiden, som de uerfarne kan få hjælp af. Der skal være nogle supervisere, og det er bestemt mere kritisk, siger Brian Rosenberg.
Det betyder, at opfordringen fra Carelink ikke længere er, at alle, der har lyst og mangler et job, skal søge, men at det er sundhedspersonale og de med erfaring med at blande vacciner op, der skal søge.
Carelink varetager seks, snart syv, vaccinationscentre rundt om i landet, hvor der mangler 50-60 vaccinatører.
Mangler 1049 vaccinatører
Hos virksomheden Practio, som står for store vaccinationscentre i København, Greve, Aarhus Syd og Herning, søger de dog stadig både sundhedsfagligt personale og folk uden erfaring. De mangler nemlig 1049 vaccinatører for at kunne øge antallet af vaccinationer fra 70.000 til 140.000 stik om ugen.
I Aarhus og København er de nogenlunde dækket ind med ansøgninger. Men det ser straks værre ud i Greve og Herning, hvor de særligt mangler ansøgere til at besætte de 150 stillinger i hver kommune.
- Lige nu er træningskapacitet en af vores flaskehalse i forhold til at få vaccinationskapaciteten op. Derfor prioriterer vi klart ansøgere, der kan arbejde mere end 20 timer om ugen, fordi det betyder, at vi skal bruge mindre ressourcer på træning, siger Jonas Nilsen, Practio-medstifter og læge.
Så hos Practio søger de stadig alle, der har lyst til at vaccinere befolkningen.
- Det kan være en murer, økonomer, det kan sågar være journalister. Det kan principielt set være hvem som helst. Vi prøver at vurdere og få en fornemmelse af ansøgerne. Det får vi særligt til træningen, siger han.
De, der ikke har en sundhedsfaglig uddannelse, gennemgår et oplæringsforløb, inden de starter. Her bliver omkring 20 procent sorteret fra hos Practio, da de mangler flair for faget.
Uddanner 125 om dagen
Copenhagen Medical, der driver tre vaccinationscentre i København, uddanner lige nu 125 om dagen for at kunne følge med i antallet af vaccinationer, de kræves at give om ugen.
Fra på mandag skal de kunne vaccinere 100.000 om ugen. Og i denne uge er det 75.000.
Copenhagen Medical har fået over 3000 ansøgere, hvor nogle af dem skal hjælpe til med at stikke borgerne sammen med de 850 vaccinatører, de allerede har ansat i vaccinationcentrene i Fælledparken, Ofelia Plads og Nørreport Station.
- Vi ved faktisk ikke endnu, hvor mange flere vi skal bruge, fordi kravene hele tiden ændrer sig, og det går så stærkt. Det er virkelig svært at forudse. Så lige nu uddanner vi på livet løs, så vi er sikre på, at vi kan løse den her opgave, siger Trine Baadsgaard, presseansvarlig i Copenhagen Medical.
De har også oplevet at skulle afvise en sygeplejerske på fleksjobordning.
- For så hurtigt det kører lige nu, har vi hverken tid eller ressourcer til at håndtere nogen, der skal have et særligt forløb. Ellers så har ansøgerne enten ikke hørt fra os endnu, eller så er de i gang med at blive uddannet. Vi har ikke fået sendt afslag ud endnu, hvis det viser sig, at vi har for mange, siger hun.
Derfor opfordrer Trine Baadsgaard stadig alle til at søge vaccinatørjobbet hos Copenhagen Medical.
- Vi kan bruge alle. Alt fra sundhedspersonale til lastbilchauffører. De får en god uddannelse hos os, og det er læger og sygeplejersker til stede, så det er helt forsvarligt, siger hun.