Erik sad hele dagen uden at få mad: Nu råber enken op
Udvalgsformanden erkender, at det er svært at skaffe nok personale.
For et år siden mistede Lissy Stork fra Resenbro sin mand Erik, der var syg med Parkinsons og havde brug for meget hjælp fra hjemmeplejen.
Men den hjælp var meget mangelfuld. Det fortæller Lissy Stork til TV2 ØSTJYLLAND.
- Forfærdeligt, forfærdeligt, siger hun kortfattet om den hjemmehjælp, som Erik modtog i årene op til sin død.
Her var det ofte vikarer, der kom forbi parrets hjem i Resenbro.
- Jeg vidste aldrig, hvem der stod ude foran døren. Der stod mennesker, der ikke kunne tale dansk, og der kom mennesker ind, som ikke vidste, hvad de skulle, fordi de kom som vikarer, siger Lissy Stork.
- Jeg skulle tjekke op på det hele tiden.
Ingen kom og så til Erik
Især én episode har sat sig fast i Lissys hukommelse.
På et tidspunkt skulle hun være væk fra hjemmet en hel dag og havde derfor gjort mad klar til Erik, som hjemmeplejen skulle servere for ham.
Men der kom aldrig nogen.
- Dengang vi kom hjem, sad Erik midt i stuen ved bordet i sin kørestol og var ved at falde halvvejs ud af kørestolen. Maden stod på bordet, han havde ikke fået noget og ingen havde været der, siger Lissy Stork.
Fra det øjeblik turde hun ikke efterlade Erik alene i hjemme i længere perioder.
- Der tænkte jeg, at jeg ikke kan risikere at tage hjemmefra mere, og det gjorde jeg ikke, siger hun.
Ansat i hjemmeplejen: - Der mangler hænder
Det har længe været debatteret, at der mange steder i landet mangler 'varme hænder' i flere dele af sundhedssektoren. Det gælder også i hjemmeplejen i Silkeborg, fortæller Hanne Knudsen, der er ansat som social- og sundhedsassistent i kommunen.
Hun har oplevet at borgerne bliver dårligere, mens der kommer flere ufaglærte til. Samtidig føler hun ikke, at de har tid til at give de ældre den omsorg og pleje, de har brug for.
- Det er hårdt, og nogle aftener går jeg også hjem og tænker, hvad der kunne være gjort anderledes. Kunne jeg have gjort noget, så dagen og aftenen var blevet bedre for dem?
Hun mener ikke, at det er eftertragtet at arbejde i hjemmeplejen længere.
- Det handler om, at man ikke kan rekruttere folk til faget mere. Det er ikke et eftertragtet fag længere, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Derfor opfordrer hun politikerne til at handle.
- De skal give os nogle flere hænder og hjælpe os med at gøre faget mere attraktivt, siger Hanne Knudsen.
Udvalgsformand medgiver udfordringer
Vi tager SOSU-assistentens bøn om flere hænder og mere attraktive arbejdsforhold med ind på rådhuset i Silkeborg.
Her erkender formanden for Sundheds- og Ældreudvalget, Gitte Willumsen (K), at der er store udfordringer med at skaffe nok kvalificeret personale.
- Vores udfordring er at finde medarbejdere og i særdeleshed vikarer. Og med den ressourcetildeling vi har, har det desværre ikke altid været muligt at lave sidehåndsoplæring på vores vikarer, så derfor kommer vi i den her rigtig ubehagelige situation, siger Gitte Willumsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun mener, at det er noget, det kommende byråd bør kigge på.
- Det er rigtig svært at rekruttere til vores område, så det er noget af det, som et kommende byråd i hvert fald er nødt til at forholde sig til.
Det er ikke første gang, vi hører historier som den her i Silkeborg Kommune. Hvorfor er der ikke gjort noget før?
- Vi arbejder hele tiden på at blive bedre. Det er rigtig svært, når vi har medarbejdere, der bliver syge, og det er rigtig svært, når vi ikke kan få medarbejdere. Hvis vi ikke kan få lavet et bedre arbejdsmiljø med flere hænder og ressourcer, så kan vi ikke løse problemet, siger Gitte Willumsen.