Se video: Svostrup Kro lyser op for at mindes oversvømmelser
Fredag aften er der tændt lys over kroen, som stadig ikke har fået den hjælp, kommunen har lovet dem i kampen mod oversvømmelserne ved Gudenåen.
Svostrup Kro vil ikke glemmes.
Fredag aften er der lys over kroen ved Gudenåen. Det sker for at mindes, at det er et år siden, at massive vandmasser lagde kroens kælder og have under vand. Kroen venter nemlig stadig på, at kommunen skrider til handling over for oversvømmelserne.
- Jeg håber på at mindes de dage, hvor vi næsten svømmede i vand på kroen, men også gøre opmærksom på, at problemerne slet ikke er løst endnu, siger Dragan Sljivic, som er direktør og medejer af Svostrup Kro, til TV2 ØSTJYLLAND.
Og ifølge ham går det for langsomt.
- Jeg har brug for, der sker noget. Der sker ingenting, siger Dragan Sljivic.
Fredag aften har de derfor sat lys på kroen, mens de serverer pramdragersuppe opkaldt efter Pramdragerstien ved kroen langs Gudenåen.
For et år siden var Danmark oversvømmet. Særligt langs Gudenåen var de store vandmasser en plage. En af årsagerne var de våde måneder i efteråret 2019, som var det vådeste efterår nogensinde.
De store mænger regn i efteråret 2019 betød, at kroens kælder allerede var oversvømmet i september. Svostrup Kro måtte have hjælp fra tre pumper, der kørte i døgndrift. Men regnen fortsatte, og i slutningen af oktober lå kroens have under vand. Det til trods for at man ti år forinden havde lavet en kunstig sø og hævede hele haven en meter for netop at gardere sig mod vandmasserne.
Det hjalp ikke meget, og i begyndelsen af februar 2020 blev kroens kælder endnu engang oversvømmet, og det gamle murværk blev hårdt medtaget, fordi mørtlen skylles væk.
Lovede hjælp
Dengang forsikrede Silkeborgs borgmester Svostrup Kro om, at der snart ville være akut hjælp på vej. Kommunen ville fjerne nogle sandbanker for at sænke vandstanden.
- Jeg tør godt love Dragan, at vi gør os umage for at være rigtig hurtige og forsøger at undersøge, om vi ikke kan komme til at fjerne noget af det her sand umiddelbart før sommerferien. Måske efter sommerferien, det ved jeg ikke, sagde Silkeborgs borgmester Steen Vindum (V) dengang til TV2 ØSTJYLLAND.
Men allerede få uger efter måtte kroejerne se hjælpeløst til, mens Gudenåen gik over sine bredder. Vandstanden i området var aldrig målt så høj før.
Ekspertgruppe anbefaler
Hvorfor er der så stadig ikke kommet hjælp til Svostrup Kro?
Steen Vindum fortæller, at det har taget lang tid at få tilladelserne på plads. Nu mener han så, det er på plads.
- Jeg forventer, at vi umiddelbart før sommerferien kan gå i gang med at fjerne de her sandbanker. Det er i hvert fald det, vi har planlagt med og har aftalt økonomi til at gøre, siger han.
Læs også:
Men oversvømmelserne plager alle kommunerne langs Gudenåen. En ekspertgruppe har derfor det seneste år arbejdet på løsninger, der fremover kan afhjælpe oversvømmelserne langs hele Gudenåen.
Anbefalingerne fremlægges for miljøministeren og de syv borgmestre fra Gudenå-kommunerne den 26. marts. Steen Vindum håber, der sker noget meget hurtigt derefter.
- Jeg synes, det er nogle gode virkemidler, der er. Nogle af dem skal alle syv kommuner være enige om. Andre virkemidler er noget, de enkelte kommuner kan tage i brug, siger han.
Læs også:
Udover at fjerne sandbanker fortæller borgmesteren, at Silkeborg Kommune er meget optagede af at skære noget mere grøde.
- Det handler også om, at vi skal holde noget vand tilbage helt ude i søerne. Der er mange ting, der skal falde i hak, og for at det skal kunne lade sig gøre, har vi også behov for støtte fra staten, siger Steen Vindum.
Skulle være sket i går
Men kroejer Dragan Sljivic har stadig brug for sikring hurtigst muligt, så hans kro ikke bliver oversvømmet.
- Det hele lyder rigtig godt. Det skulle bare være sket i går. Hver dag tæller, og vi kæmper alt det, vi kan, siger han.
Dragan Slijvic må stadig vente på, at planerne bliver færdige.
- For ti år siden fik vi at vide, at vi skulle hæve vores have en meter, og så fik vi ikke de problemer mere. Nu er der gået ti år, og nu er vi oversvømmet. Så går der ti år, og så oversvømmer vi igen. Så det er bedre (at gøre noget, red.) nu, mens man husker det, end når det er for sent, siger han.